Thursday, January 26, 2017

Travelog : Pulau Langkawi - Aktiviti Sebelum Pulang

Assalamualaikum.

Hai semua.

Selamat tengahari. Kembali lagi bersiaran. Entri ini masih lagi mengisahkan percutian ke Langkawi. Selepas entri ini, ada lagi satu saja entri yang akan menutup segala cerita tentang percutian aku empat beranak ke Pulau Langkawi. Biasalah, gambarnya banyak. Kerjaan nak memilih gambar yang banyak itu yang membuatkan lambat menulis entri.

Baiklah, terus sahaja bersambung. Entri lepas boleh di baca di SINI. Usai balik dari island hopping, kami terus bersiap untuk keluar semula. Memang plan petan itu nak makan laksa ikan sekoq, nak sambung beli coklat dan nak beli minyak gamat. Berkali ayah aku ingatkan. Petang itu memang kena rushing sebab sebelah malam kita orang ada barbeque di tepi pantai.

Inilah tempat yang jual laksa ikan sekoq.

Tempatnya berdekatan dengan lapangan terbang. Jadi nampaklah kapal terbang mendarat.

Inilah rupanya.

Sudah makan beraturlah nak membayar. Aku pula boleh menyinggah beli keropok lekor.

Kemudian misi mencari minyak gamat pula.

Mana yang kita orang jumpa terus sahaja singgah.

Angkutlah beberapa botol minyak gamat. Model tak berbayar.

Kemudian kami ke kompleks Haji Ismail lagi. Misi mencari coklat untuk diri sendiri.

Sentiasa ramai pengunjung.

Ini coklat kegemaran suami. Memang wajib beli.

Beli yang pek kecil.

Bayarlah dengan berlapang dada.

Usai membeli coklat, kami mencari dobi pula. Misi mendobi. Senangkan, nanti balik tak adalah banyak sangat baju kotor.

Sebelah malam ada barbeque. Gambarnya tidak banyak sebab gelap memang tak clear. Ini saja yang aku nampak terang. Begitulah malam akhir kami di Pulau Langkawi. Terasa sedih mahu meninggalkan Langkawi. Entah bilalah dapat datang lagi. Aku datang kali ini selepas sembilan tahun. Lama kan. Itu sahaja coretan untuk tengahari ini.

Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fyda Adim


2 comments:

al - lavendari said...

seronok cuti di Langkawi kalau time tak ramai orang mcm masa LIMA.

SalbiahM said...

Sedap tak laksa tu? Tengok ramai orang datang