Pages

Monday, October 18, 2010

~Papa & Baby Contest~

*STICKY MODE ~ 14 November 2010*




Nama Papa : Mohd Affendy bin Bidin
Nama Baby : Nur Adriana Qistina
Umur : 2 tahun 9 bulan

~Birthday Celebration~

Seperti biasa kalau birthday mesti nak celebrate kan..sekadar suka-suka jea..macam biasa untuk birthday papa sambut biasa-biasa..walhal orang punya birthday pun mcm tak ada apa-apa jea..aku yang beria-ria..so kita orang just makan 3 beranak jea di Pizza Hut.  Sebenarnya kita orang makan awal sehari..kira celebrate jugaklah kan..lagi pun aku teringin nak makan pizza..jadi papa kena ikutlah tekak ibu mengandung..so, di sinilah kami meraikan birthday papa...

Jom tengok...

adriana

mama dan adriana

adriana makan ais krim..kena upah dia makan dulu..kalau tak, dia tak duduk diam..ada jea yang dia nak buat...mama nak makan dengan tenang yea nak...

inilah pizza yang kami order..itu pun aku tak larat nak makan banyak..seperti biasa papa yang abiskan...

ini pulak kek yang aku beli untuk papa adriana...simple kek saje..maklumler belum gaji..papa harus makan yea..adriana da bocorkan rahsia dulu pada papanya yang aku beli kek..ish budak nie tak boleh simpan rahsia...

sesi memotong kek..bergambar dulu sebelum potong kek yea...

aku tak tahu sape yang tiup lilin..rasanya adriana yang beria-ia...

Sekian...

Sunday, October 17, 2010

~Bowling Tournament~

Salam...aku nak cite pasal bowling tournament yang dianjurkan oleh ofis aku JKM Negeri Melaka...jumaat lepas ofis aku ada bolwing tournament di Melaka International Bowling Centre (MIBC).  aku idaklah masuk bahagian pun..sekadar memberi sokongan dan menjadi pom pom girl saje..:-)

tournament dianjurkan oleh unit IT JKM Negeri Melaka..memang seronoklah sesekali melibatkan diri walaupun aku bukan menjadi pemain.  kalau disuruh masuk pun tak maulah..alamatnya bola aku baling asyik masuk longkang.

apa-apa pun semua orang aku tengok sangat-sangat enjoy.  malam tue aku bawak si kecil aku, adriana.  sukalah adriana dapat jalan.  dia memang kaki jalan macam mamanya.  papa adriana hantar kita orang jea.  malam tue my asben tak dapat join kerana terdapat kekangan lain tak lain tak bukan cendawannya.  balik jea baru papa adriana jemput kita orang.

so, jom tengok gambar sepanjang tournament ini berlangsung...

aku baru tiba masa nie..perlawanan sudah bermula...


inilah keadaannya


cik bib dan mia






aku dan zila
adriana dan sabrina




Puan Mardiana (PM), suami dan anaknya, emir

adriana dan cik bib (adriana panggil cik bib nie bos)


adriana dan sabrina..sama tak muka dia orang nie..ada orang kata sama mcm kembar..hehehe

Malam tue sangat seronok..abis dalam pukul 11 malam..asben aku amik aku then kita orang terus pi makan sebab aku kelaparan...:-) Sekian...

Note>>Happy sangat sesekali join mcm nie...

~Happy Birthday My Dear Hubby~

Hari ini tanggal 17 OKTOBER 2010 adalah hari lahir suamiku yang tercinta..Aku nak wish SELAMAT HARI LAHIR kepada suamiku yang tercinta MOHD AFFENDY BIN BIDIN.  Maka dengan ini, hari ini genaplah usia suamiku 30 TAHUN.  Secara tak langsung da masuk 3series da...Apa-apa pun diharap semakin meningkat usia semakin matanglah dalam menguruskan segala perkara.  Semoga dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik dan segalanya yang baik-baik buat abg...

birthday card yang aku bagi pada my asben..aku bagi pukul 12 malam tadi..

dan ini pulak hadiahnya!!!!ini jea yang aku mampu nak beli. kenapa bagi pen??tak ada idea da nak bagi apa..oleh sebab my hubby baru jea dapat jawatan baru ari tue aku pun decidelah nak bagi pen jea..hehehe...pasal celebrate birthday malam tadi kita orang da pegi makan dekat pizza hut...sekali dengan celebrate birthday ler tue...

Note>>Nantikan next entry pulak...

Friday, October 15, 2010

TIPS : 7 Hal Penting untuk Diajarkan kepada Anak‏


Menjadi orangtua adalah hal yang paling penting di dunia, mengajarkan anak 7 hal penting ini akan membantu ia tumbuh besar, tangguh, mandiri dan bertanggung jawab.

1. Mencuci pakaian sendiri
Pada usia 12 tahun, anak sudah harus mampu mencuci pakaian sendiri. Ajar mereka bagaimana memilah pakaian, mencuci dengan tangan, mencuci dengan mesin cuci dan menjemur, dan menggosok dan melipat pakaiannya sendiri sampai rapi; hal ini juga penting selain ia mampu menggunakan komputer, internet dan main game online.

Jangan hanya memarahi anak yang sudah besar saat ia pulang dengan jeans dan pakaian yang kotor--mereka harus bertanggungjawab dan terlibat bagaimana mencuci jeans tersebut, bagaimana cara menghilangkan noda, tentu tidak semudah mencuci pakaian biasa.

2. Memasak yang sederhana
Ajar anak, baik lelaki maupun perempuan, cara memasak makanan sederhana. Karena manusia selalu perlu makan, keterampilan memasak pasti akan berguna kelak baginya bila tinggal jauh dari orangtua, untuk belajar maupun bekerja nantinya, atau saat ia membentuk keluarga baru dengan pasangannya. Dengan bisa masak sendiri, selain lebih hemat juga lebih sehat.
Mulailah dengan membiarkan anak merancang hendak makan apa hari ini, memberitahunya bahan-bahan masakan, belanja bersama dan biarkan ia memasak, dengan sedikit petunjuk dan bantuan anda. Ajak ia merapikan meja dan mencuci piring setelah makan. Pengalaman ini menyiapkan ia menjadi orang yang independen dan meningkatkan rasa percaya diri mereka.

3. Mempunyai Wang Saku Hasil Keringat Sendiri
Biarkan anak memiliki pekerjaan kecil yang tidak mengganggu waktu belajarnya, Seorang anak menghargai wang yang dihasilkannya sendiri dan belajar menggunakannya secara bijak. Bila ia suka berjualan untuk menambah wang saku atau memberikan les privat pelajaran, atau dengan hobby yang ditekuninya dapat menghasilkan wang, atau misalkan ia membantu mencuci kereta sehingga papa tidak perlu ke bengkel lagi, memotong rumput dan menyiram bunga sehingga mama tidak perlu bantuan tukang kebun, hal ini juga boleh diberi wang saku tambahan untuk mereka. Hal ini mengajarkan mereka tanggungjawab atas suatu pekerjaan dan mereka akan belajar standart kualiti untuk suatu pekerjaan, hasil baik dibayar baik, pelajaran memberi dan menerima.

4. Memilih teman yang baik
Pasangan pertama akan mempengaruhi seorang remaja untuk seluruh hidupnya. Itu bakal merupakan pengalaman positif atau negatif. Orangtua tidak dapat mengontrol secara detail hubungan pertemanan remaja, namun paling tidak orangtua dapat memberi contoh, untuk menghargai orang lain, toleransi pada pendapat berbeda, berpikiran terbuka dan easy-going. Saat hubungan memburuk, orangtua harus suportif dan memberikan pengertian, jadi sebagai teman untuk curahan hati, jelaskan bahwa hal demikian adalah normal di usia mereka, dan merupakan pengalaman dari perjalanan hidup manusia.

5. Mengajarkan anak tentang Kesepakatan
Remaja harus memahami fakta bahwa kompromi (kesepakatan) adalah hal yang harus dilakukan, tidak boleh menuruti kemahuan sendiri (egois) dan memaksakan kehendak kepada orang lain. Misalnya, anak ingin pergi main basketball dan jalan-jalan ke mall bersama teman-temannya di akhir minggu, dan minta diantar ke rumah temannya itu. Sedangkan anda juga ada rencana yang harus dilakukan, undangan pernikahan di malam hari yang harus dihadiri. Untuk mengakomodasi keperluan bersama, lakukan komunikasi untuk mencapai kesepakatan. Anda setuju untuk mengatarkan anak, namun si anak juga harus pulang tidak terlalu malam agar sudah di rumah sebelum anda pergi ke undangan pesta.

6. Belajar etiket sosial dan penghargaan pada siapapun
Bekali anak dengan sopan santun dan etiket sosial. Anak mencerminkan kehidupan di rumah, jadi "pendidikan" terbaik dalam hal ini adalah pada orangtua, bagaimana mereka memperlakukan pasangannya, pembantu rumah tangga, dan orang-orang di luar rumah. Contohnya, saat di restoran, saat makanan datang, dahulukan orang yang lebih tua untuk mengambil makanan terlebih dahulu (kakek/nenek/orangtua), anak-anak jangan berisik atau berteriak di tempat umum karena bisa menggangu ketenangan orang lain. Saat ada yang mengirimkan hadiah ulang tahun, jangan lupa menelepon atau mengucapkan terima kasih. Saat mengunjungi teman atau bertamu, harus berpakaian rapi dan sopan, atau membawa sedikit buah tangan, apalagi bila diundang makan/pesta, hargai bantuan orang dengan rasa terima kasih dan jangan melupakan balas budi, hargai orang-orang di sekitar kita seperti cleaning service, pembantu dan lainnya dengan respek yang setara.

7. Belajar berkawan dan memiliki komunikasi yang baik
Seseorang yang terlalu pendiam dan penyendiri, malas berkawan akan merasa tersisih. Bentuklah anak menjadi pribadi yang ramah, riang, terbuka dan selalu memikirkan orang lain terlebih dahulu, toleransi terhadap perbedaan dan menjadi orang yang dapat dipercaya, mampu memaafkan dan rendah hati. (Erabaru/ch)
Sumber : Email Yahoo Group


Note>>>KEPADA IBUBAPA, SEMOGA TIPS INI BERGUNA UNTUK ANDA...SEBAGAI PANDUAN UNTUK KITA...

Wednesday, October 13, 2010

~Adab Memotong Kuku--Sekadar Perkongsian~



Jangan simpan kuku panjang walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking.

Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayang kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

RASULULLAH S.A.W BERSABDA: YANG ERTINYA:

Barang siapa yang mengerat kukunya pada :


* Hari Sabtu : Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit


* Hari Ahad : Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan


* Hari Isnin : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat


* Hari Selasa : Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit


* Hari Rabu : Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.


* Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.


* Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

Note>>Sumber dipetik daripada kiriman email...


Tuesday, October 12, 2010

~Putu Bambu~

Cite pasal putu bambu nie!!!nak tahu kenapa??dari ahad lepas aku tetibe teringin nak makan putu piring.  tapi sebab asben aku tak ada di rumah bz di kebun cendawannya maka aku pun memendam rasa untuk mencari putu piring...

tapi semalam petang asben pas balik koje dia singgah dekat pasar malam dan inilah yang dibelinya untuk aku..katanya putu piring tak ada, putu bambu jea ada...

Oklah daripada tak ada..tak dapat makan putu piring, dapat putu bambu pun jadiklah...

Inilah putu bambu yang aku makan semalam...sedap jugak..lebih kurang jea dengan putu piring..tak pelah nanti-nanti boleh cari putu piring pulak..selalu kalau tak dicari senang dapat..

Note>>Nanti cari putu piring pulok...


Monday, October 11, 2010

~Jamuan Raya @ Office~

Ini penutup untuk cerita raya tahun 2010..Last sekali cite raya pasal rabu lepas ada jamuan raya secara kecil-kecilan di opisku...Inilah sambutan raya Jabatan Kebajikan Masyarakat..Lagipun nie minggu terakhir pengarah aku sebelum beliau bercuti untuk mengerjakan Haji..

Jom tengok gambar-gambar yang telah diambil sepanjang majlis...

Antara tetamu-tetamu yang hadir


Candid!!


my officemate
L-R : Kak Rehan, Puan Mardiana, Maziana dan Miazliza


sedang menjamu selera


semua khusyuk makan sambil berbual-bual


kami lagi!!


Aku!!!








Kami bergambar beramai-ramai...

Note>>Walaupun buat secara kecil-kecilan tapi tetap meriah!!!

~Crabstick Popia from Putrajaya~

Nie adalah Crabstick Popia yang aku order daripada seorang kenalan blogger aku iaitu IZAN a.k.a MAMALYNA...Izan nie dok kat Putrajaya..Nampak dia promote kat blognya pasal dia ada jual crabstick nie maka tekak aku pun mengada-ngada teringin nak mencuba crabstick yang dijual oleh Izan nie..

Izan kata nak pos kan pada aku ari Isnin yang lalu..tapi oleh sebab masalah-masalah daripada pihak pos laju barang aku tak sampai ke tangan aku pada hari Selasa..Aku terima pada hari rabunya..

Apa-apa pun crabstick nie da selamat pun tibe dan selamat dimakan..hehehe

Inilah crabstick yang aku beli pada Izan..Mungkin sebab terlalu lama di luar, so masa aku goreng kulit popia nie macam terbukak...tapi apapun da di makan abis pun..

Note>>Nanti boleh order lagi..Tq to Izan

Thursday, October 7, 2010

~Cendawan Goreng~

Inilah cendawan goreng hasil air tangan aku a.k.a bini fendi bidin..hehehe...teringin nak makan cendawan goreng..da asben tanam cendawan kenalah makan cendawan kan??

Simple dan dan sangat mudah..


Bahan-Bahan :
Tepung Gandum
Tepung Beras
Lada Hitam (ditumbuk)
Serbuk Jintan Manis
Serbuk Jintan Putih
Garam
Telur
Air

Cara-caranya :
1.  Campurkan kesemua bahan-bahan di atas.
2. Masukkan cendawan dan goreng...

Pas nie nak buat sup cendawan plak..da jemu makan cendawan goreng kita buat sup plak..
nyum..nyum..nyum..

Monday, October 4, 2010

~Makan Malam~

Nie pulak makan malam aku dan asben untuk malam tadi..Oleh sebab tak masak semalam jadi malamnya asben ajak aku makan Roti Nan..Wah..syoknya..Padahal siangnya aku da pi 2 buah rumah..Kesian kat asben dia nak makan roti nan..Aku follow jea..janji perut aku kenyang...hehehe

Inilah roti nan yang aku order..
Aku order cheese nan..sangat2 sedap..


Ini pulak ayam tandoori...

Lepas makan terus balik sebab keletihan..asben aku siang tue sibuk dengan cendawannya.  bininya sibuk berjalan pulak..

Note>>Asyik makan jea aku nie kan??selera makan da ada..

~Beraya Lagi~

Semalam hari ahad, aku masih berjalan raya tapi join orang bujang dekat opis aku..boleh ek macam tue??asben aku sibuk dengan cendawan.  so, dia suruh aku ikut kawan-kawan aku berjalan.  mula-mula cadangnya yang nak pergi ramai tapi akhirnya jadi 3 kerat jea..tapi adriana tetap ikut ke mana aku pegi yea..nasiblah ada 2 orang yang menolong aku memantau si kecik nie..kalau aku sorang mau patah pinggang.  sebab kadang dia nak berdukung tak mau jalan..

So, semalam aku just pi 2 buah rumah jea..itu pun taklarat rasanya.  Makan dekat 2 buah rumah jea aku rasa perut aku penuh macam nak melettup pun ada..bukan main kekenyangan yang amat sangat.  Kami pi beraya ke Kg. Air Limau, Masjid Tanah.  Dua2 adalah my officemate..

Jom tengok gambar..Thanks to Kak Nisah dan Kak Mimah yang menyediakan kami juadah yang sangat enak..Kami makan sampai kekenyangan.

Rumah Pertama-Rumah Kak Nisah yang menyediakan LAKSA PENANG
Yang pegang anak adalah Kak Nisah..Sebelah tue Cik Bib, my bos..
Adriana panggil Cik Bib, "bos"
Yang sorang jejaka tue adalah Hanafi..dialah yang jadi driver pada hari tue...
Anak aku panggil dia abg..Mudaler pulak...Patutnya panggil UNCLE tau...


Adriana seperti gayat tan pernah nampak tangga..dok naik turun tangga..
Maklumler kat umah sendiri tak ada tangga..


Aku and the geng

Rumah Kedua-Rumah Kak Mimah yang menyediakan Nasi dan lauk pauk

Ini dekat rumah Kak Mimah..tengok dia orang sedang khusyuk makan..Yang penting ada lemang yang sangat sedap.  Tengoklah apa anak aku buat??dia dok makan buah tembikai..Adriana siap cakap Bos nak tembikai..ntah mana dia tahu bos tue..macam-macam ler budak nie..

Itu jealah..Lepas tue kami pun balik..Aku sampai rumah tepat pukul 5pm.  Memang keletihan dan kekenyangan..Sampai rumah beradu kejap tapi adriana tak tido pun jadi aku tak leh tido nyenyak sangat.

Note>>Malamnya aku boleh pi makan roti nan dgn asben..

~My Baby~

Kali nie nak cerita pasal kandungan aku pulak..da beberapa entry dok cite pasal raya jea..ada lagi pasal aku jalan-jalan raya rumah kawan belum abis lagi..Nanti aku cite lagi.  Sekarang nak cite pasal kandungan aku yang sudah pun mencecah ke 4 bulan..da 18 minggu.  kejap jea masa berlalu..Aku berharap agar baby dalam kandungan aku akan dilahirkan secara sihat dan sempurna serta selamat semuanya.

Last aku buat checkup perut masa 22 September 2010. Masa tue usia kandungan 16 minggu.

Berat Badan : 47.5kg
Tekanan Darah : 100/70
Kaki Bengkak : NIL
Albumin : N
Gula : N
HB : 11.2

Alhamdulillah, hb aku naik sikit-sikit.  Masa mula-mula checkup HB aku sangat rendah iaitu 9.6.  Jadi aku kenalah makan ubat yang doc bagi.  Berat aku kali nie nurse kata naik banyak dan nurse kata perut aku besar daripada usia kandungan.  Aku tengok kecik jea.  Bila nurse kata besar aku risau pulak.  Harap-harap ok jea.

Bila berat naik banyak dan kandungan besar kenalah jumpa doktor.  tapi doktor tak kata apa pulak.  Tak ada apa2lah kot..

Nie scan masa 13 minggu...tapi aku tak puas hati scan kat poliklinik kerajaan.  Doktor tue tak terangkan apa2 kat aku sebab aku tengok doktor tue macam tak tahu nak scan.  Dia asyik dok panggil doktor dari bilik sebelah.  dia tanya2 doktor bilik sebelah tue pas tue dia orang cakap sesama sendiri jea.  Sebelum aku pun ada patient pun macam tue gak..Mungkin doktor baru agaknya.

Nanti aku nak scan kat klinik swasta.  Tak puas hati pulak.  Tapi doktor kata baby ok..semua ok.  Next checkup 20 Oktober 2010.. Itu jea perihal kandungan aku...

Sekian...

Note>>Kalau nak tengok jantina da nampak ke??Da lupa berapa bulan boleh tengok...:-)

Sunday, October 3, 2010

~Beraya Ke Rumah Cik Liza~

Masih belum abis beraya..Hujung-hujung syawal banyak diabiskan dengan menghadiri ke OH..Jumaat lepas tengahari kami semua satu pejabat ke rumah EO kami iaitu Cik Liza..Semua gegirl yea..kami berkonvoi beramai-ramai ke rumah Cik Liza.  Kali nie ramai gak yang menyertai.  Mungkin sebab hari jumaat masa rehatnya panjang jadi ramailah yang dapat datang.

So, seperti biasa geng-geng aku akan menyerbu time rehat.  Pukul 12.15pm semua ke rumah Cik Liza..
Jom tengok aktiviti makan-makan kami sepanjang berada di rumah EO kami...

LAYANNNN.....

Candid!!!!

Aksi-aksi spontan

Sedang duduk berbual2...bila da ramai jadi gamat keadaan

Bergambar dulu sebelum makan..ada separuh lagi yang belum sampai

aku mesti bergambar jugak

di meja makan..masing-masing kelaparan

bergambar ketika makan..semua da ada masa nie..

Nielah kereta-kereta yang menyertai konvoi ke rumah Cik Liza

Balkhes dan Faizah...

Kek yang sangat sedap!!!nyum...nyum...nyum

Aku dan zila

Sebahagian yang belum abis menjamu selera

makan lagi!!!

Akhir sekali, sebelum pulang haruslah bergambar..tapi gambar tuan rumah tak delah..lepas makan semua senyum..gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati...hehehe...betul ke apa aku tulis??

Note>>Cepatlah abis raya aku nie asyik makan jea..risau aku naik mendadak..:-(