Pages

Friday, August 30, 2013

~Hari Ini~

Assalamualaikum...

Hah!!Hari ini sudah jumaat.  Lagi sehari mahu habis bulan ogos ni.  Esok 31hb penghujung bulan ogos dan kemudian sudah bulan september!Yihaaaa!!!Lompat bintang tinggi-tinggi.  Baru sepetember je kut.  Sila jangan poyo ye. 

Masuk hari ini berbaki 69 hari lagi mahu sampai ke hari sebenar.  Hari yang ditunggu-tunggu.  Betul orang kata penantian itu satu penyeksaan.  Tak tahulah kalau korang korang berada kat tempat aku adakah korang akan jadi seperti aku?Huh!Mengira, menghitung, mencongak.  Ermmm...

Gambar di atas tiada kaitan.  Ini gambar dalam koleksi aku masa pi cameron tempoh hari.  Hari ini kalut sedikit di office.  Bukan kalut pasal kerja tapi kalut sebab esok ada perbarisan merdeka.  Oleh kerana baju kena pakai baju korporat merah yang dapat, ada dalam entri INI, maka kenalah cari seluar hitam or skirt hitam sendiri.  Kasut pun sendiri.  Aku ni memang tak suka pakai kasut memang tak adalah kasut kat rumah.  Nak kena beli pulaknya.  Serabut fikir.  Ada yang nak pakai seluarlah, eh macam-macam.  So kesimpulannya, pakai mana yang ada kut.  Huhuhu...






                                                                                                          

Thursday, August 29, 2013

~Raptai Pagi Tadi~

Assalamualaikum..

Selamat petang. Baru dapat update blog ni sebab tadi balik dari reheseal untuk merdeka terus pengsan. Kaki kejung wei tapi seronok. Itulah bak kata laki aku tak biasa berjalan jauh.

Yelah, da ada kete nak berjalan ke mana. Pagi tadi perbarisan sejauh 3km. Berjalan dari dataran pahlawan hingga ke stadium kubu. Fuh!!Menitik-nitik peluh den.


Pagi tadi seawal 630 pagi sudah keluar dari rumah menuju ke rumah budak laki-laki sebab bas akan membawa kami semua ke dataran. Inilah sebahagian yang akan menyertai perbarisan kemerdekaan sabtu ni.


Ini dalam bas aku dok seat no 2.


Di sinilah tempat kami berkumpul.


Sebahagian peserta lelaki.


Aku sendirian bergambar.


Dengan mira mokhtar berlatarbelakangkan bendera.


Amik port ye masing-masing. Duduklah dulu sebelum jalan.


Sampai sudah!!kaki da melecet ok.kejung!semualah rasa ketika ini.


Dalam bas nak balik semula ke rbl.


Sampai rumah makan makanan yang diberi.


Kemudian bawak ammar ke klinik sebab berak-berak dari malam tadi.

Sekian sahaja cerita hari ini. Maaf gambar tunggang langgang sebab update dari phone. Nantilah aku betulkan. Bye!!
posted from Bloggeroid

~Raptai Hari Merdeka~

Hah!!!Pagi ini aku ada raptai hari merdeka di Dataran Pahlawan.  Pegi je raptai tapi hari kejadian belum confirm lagi aku ada atau tidak.  Tunggu dan lihat jelah.  Orang kata tak pernah hayat aku masuk perbarisan.  Yes!!!Aku memang jarang join benda-benda cam gini.  Kalau tak terpaksa.  Ini pun terpaksa masuk sebab ada baju korporat merah tu.  itu yang disuruh masuk.   Ermmmm...

Kalau anak-anak aku ada orang jaga sabtu tu maka aku adalah.  Kalau tidak memanglah tak dapat den nak menolong.  Berjalan dari Dataran Pahlawan sampai ke Stadium Kubu.  Sejauh 3km ye.  Mesti kejung kaki.  Nasiblah ada si mira mokhtar.  Tidaklah memboringkan perbarisan ini nanti.  Okey ye...Ini entri sceduled.  Jangan ada orang kata aku update blog kat padang plak.  Lempang laju-laju kang!

Bye!!






                                                                                                          

Wednesday, August 28, 2013

~Skype Penghubung Kami~

Bila dah berjauhan dengan suami ni cakap dalam telefon memang tak puas hati.  Mesti nak tengok juga muka.  Hehehe..Barulah terasa dekat di hati.  Tak gitu.  Sebenarnya semua yang ada aku guna kut.  Whatsapp, kakaotalk, wechat dan terbaru ni skype sebab boleh tengok muka.

Itu pun setelah Kak Nisah ajar.  Mula-mula guna yang gmail tu.  Boleh gak tapi beralih pada skype.  Guna skype ni puaslah sikit anak-anak dapat tengok muka papanya.  Seronok lebih-lebih lagi ammar.  Ammar memang selalu buat sebak je.  Dia dahlah rapat dengan papanya.  Kalau papa kat rumah, mama jatuh nombor dua.  Tak heran pun dengan mama.  Mengikut je si papa pi mana.

Teknologi sekarang memang sudah canggih.  Macam-macam ada.  Nasiblah ada skype ni.  Terima kasihlah ye encik skype walaupun pada mulanya terkial-kial nak guna.  Dah nampak muka asben, asben kata tak nampak muka kita orang.  Ah sudah.  Nak tekan kot mana pula ni?Jenuh membelek ntah macam mana boleh pula.  Tapi jangan tanyalah sebab aku main tekan je.

Whatsapp guna jugak.  Untuk mesej je.  Kakaotalk pun guna gak sebab free call.  Itu jelah.  Semua guna sampai nak termuntah tengok sana mesej masuk, sini mesej masuk...:D






                                                                                                         

~Jodoh Itu Milik Kita~

Siapa tengok drama bersiri ini?Sila angkat tangan!!Aku mengikuti jugak cerita ini sebab ada Tizz Zaqyah.  Drama ini baru sahaja ditayangkan di Astro HD bagi menggantikan drama bersiri Dahlia yang sudah pun berakhir.

So far tengok drama ini sudah tertarik.  Baru tengok sampai episod tiga je pun.  Episod lain aku just rekod dan belum sempat tengok.  Tunggulah hujung minggu nanti.  Drama ni adaptasi daripada novel juga.

Pelakon utama Farid Kamil, Tizz Zaqyah, Syafiq dan Nabila Huda.  Apa-apa pun sama-samalah kita tonton perjalanan drama ini hingga ke penghujung.  Aku memang peminat tegar drama melayu.  Nak-nak kalau pelakon dia best-best.  Lagi jadi tegar.  Hehe...




Sinopsis JIMK


“Kita tidak akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh cinta atau saling cinta mencintai kerana kita akan berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah telah tetapkan sejak azali…”

SIAPA sangka itulah yang tersurat buat Dahlia dan Aariz Danial. Ikatan suci yang tercipta antara mereka bukanlah kerana cinta yang menggebu dalam hati, mahupun kasih yang membara. Tetapi kerana sikap mementingkan diri seorang manusia bernama Syafiq.

“Janganlah suka sangat kacau saya, Aariz. Tak larat saya nak layan perangai awak tu, tau. Nakalnya, ya ampun!!” – Dahlia

“Okeylah, okeylah. Just kidding. Dahlia Darius bukan isteri baru yang saya beli. She’s a gift. Hadiah paling istimewa yang dihadiahkan Allah untuk saya. Puas hati?” - Aariz Danial

“Aku takkan biarkan kau bahagia, Aariz Danial! Kebahagian yang bernama Dahlia itu… akan aku rampas sekejam mungkin!” – Syafiq

Tatkala persoalan demi persoalan mula timbul di sebalik tulusnya seorang lelaki bernama Aariz Danial, mampukah Dahlia terus teguh berdiri mempertahankan cinta buat suami sendiri? Atau mungkinkah mahligai bahagia mereka rebah menyembah bumi sebelum ianya sempat bermula? Apakah akhirnya Syafiq yang akan tersenyum puas tatkala melihat kehancuran seorang lelaki yang paling dibenci… iaitu abangnya sendiri?

Inilah rupa novel JIMK.  Dah masuk dalam list nak beli novel ni.  Kena beli ni.  Hobi baru aku katakan.

Sekian..

Sumber gambar : google









                                                                                                         

~Wordless Wednesday - Rindu~

Hari ni hari rabu.  Baru rabu ke?Kenapa ku rasa masa sangat lambat.  Nak habiskan minggu ni cukup terseksa.  Ok, kata wordless kan, so kena pendekkan segala jalan ceritanya.  Perasaan itu sesekali menerpa ke dalam diri.  Tidak tertanggung dek kerana kejauhan tapi demi tugas harus juga ditempuhi.

Rinduku umpama ombak yang tidak terhenti, Kasihmu bagai pantai yang setia menanti- Ombak Rindu.

Winkkkk....Chao cin cau..






                                                                                                         

Tuesday, August 27, 2013

~Adriana, Ammar Ke Klinik~

Assalamualaikum...

Dah lama tak cerita hal anak-anak.   Hari tu, 14 ogos lepas aku bawak dua beradik nanammar ke klinik untuk pemeriksaan bulanan.  Sepatutnya tarikh appointment esok tapi aku pegi awal sebab senang.  Nanti bila suami aku tak ada aku tak nak pergi bertiga.  Itu yang ke klinik sebelum suamiku ke seberang lautan.

Pemeriksaan mereka biasa je.  Tak ada apa pun kali ni.  Just timbang berat, ukur tinggi.  Itu jelah.  Kemudian makan ubat cacing.  Lepas ni,nana dah tak perlu datang. Cek di sekolah je nanti.

Buku pemeriksaan nana dan ammar.

Nombor giliran mereka berdua.

Sementara menunggu nombor giliran dipanggil.  

Ammar dah mula boring.  Time ni duduk lagi dia.  Lepas tu

Ammar yang masih behave.  Lepas tu dia dah mula nak berjalan-jalan.  Settle semuanya dalam pukul 4 lebih.  Lama jugak nak menunggu turn memandangkan kita orang datang bukan pada tarikh appointment yang sebenar.  Tapi tak apa kurela menunggu daripada nak mengadap bertiga tatkala suami jauh.  Appointment seterusnya bulan november ni.  Masa ni suamiku sudah pulang.

Sekian...

~Bunga-Bunga Berguguran Telah Dibuang~

Assalamualaikum...

Entri pagi tadi aku postkan mengenai doa untuk mengatasi rasa sedih.  Tapi sejak malam tadi perasaan sedih itu datang menganggu diri.  Menganggu jiwa dan emosi.  Aduhai hati, bertabahlah.  Semuanya kerana anak-anak.  Nantilah aku ceritakan.

Ok, mengenai tajuk entri ini dengan ini aku telah pun membuang bunga-bunga yang jatuh bertaburan di kala sesiapa membuka blog picisan aku.  Kenapakah aku berbuat begitu?

Print screen.  Beberapa hari ke minggu lepas macam tu lah.  Aku pun tak ingat tapi aku ada terima komen daripada cik anon suruh aku buang bunga-bunga yang jatuh tu.  Katanya menganggu bila nak baca.  Ok fine!Aku terima komennya.  Mungkin dia adalah salah seorang pembaca di blog aku ini.  Tapi kenapa guna nama anon?Aku lebih suka kenal dengan nama.  Tapi tak apa cik anon akak dah buang ye.  Harap sudi-sudilah baca blog akak yang tak seberapa ini.  Thanks atas cadangan itu.

So, non ado lagi bunga-bunga yang jatuh di blog aku ini.  Good bye bunga-bunga itu!!!Semoga sesiapa yang singgah di blog ini suka dengan perubahan ini.

Sekian. 






                                                                                                        

~Doa Menghilangkan Rasa Sedih~

Assalamualaikum...

Selamat pagi selasa.  Semoga pagi ini semua gembira-gembira sahaja.  Jangan ada perasaan sedih di dalam diri yang akan menganggu jiwa dan emosi anda semua.  Harapan yang tinggi buat diriku juga.  Ada sahabat aku yang menyuruh aku mengamalkan doa ini ketika berasa sedih.

Alhamdulillah, perasaan itu dapat diatasi walaupun sesekali menerjah.  Amalkanlah jika kalian sedang dilanda kesedihan.  InshaAllah...




Allohumma innii a’uudzubika minal hammi wal hazan wa a’uudzubika minal ’ajzi walkasal, wa a’uudzubika minal jubni wa bukhli, wa a’uudzu bika min gholabatid-daini wa qohrirrijaal.

“Ya Allah ya Tuhanku, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan sifat malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan kebakhilan, aku berlindung kepada-Mu daripada bebanan hutang dan kezaliman manusia.” (HR Abu Dawud 4/353) 

Sumber :  http://rhenniemarantika.blogspot.com/2013/04/doa-menghilangkan-rasa-sedih.html







                                                                                                         

Monday, August 26, 2013

~Sabah, Aku Datang!~

Hah!!Tajuk nak yang gempak-gempak je kan.  Ala-ala Istanbul Aku Datang.  Tak kisahlah yang penting bertajuk dan itu yang terlintas di fikiran aku.  Hehehe..InshaAllah jika tidak ada apa aral melintang, aku dan anak-anak akan terbang ke sabah bulan november ini.  Asben aku akan tunggu di sana memandangkan dia akan menamatkan kursusnya bulan november ini.  Yeaahhh...Tak sabar sebenarnya.

Tiket flight telah pun dibeli secara online.  Beli sabtu lepas sebab ada promotion.  Nasiblah ada lagi.  Terkial-kial aku dok buat sebab first time.  Hari ni terasa bersemangat sikit.  Sebenarnya ia sebagainya penyedap hati dan memberi semangat je.

Tunggulah kedatangan kami ye.  Semoga dipermudahkan segalanya.  Tunggu kami ye, papa!!Sekian entri tengahari ini.  Jumpa lagi di lain entri.






                                                                                                         

~Penutup Cerita Syawal~

Rasanya ini last cerita mengenai Syawal.  Kang ada pula yang sound aku "kak fida, tak hbais-habis lagi ke cerita pasal raya?"  Suka hati akulah.  Hehehe...Jangan marah orang berkenaan.  Memandangkan dok belek-belek dalam folder syawal 2013 masih ada lagi gambar raya.  Haruslah aku cerita kut buat renungan aku di masa akan datang.

At least nanti aku ingat apa yang terjadi pada syawal 2013 ini.  Itu je motifnya.  Nak cuci gambar-gambar yang diambil memang taklah.  Rasanya dah lama aku tak cuci gambar.  Nantilah ada masa nak jugak cuci gambar family kita orang.

Jom tengok gambar.

Ini raya keempat rasanya.  Budak-budak ni main bunga api belakang rumah.  Rindunya dengan lelaki berbaju biru itu.

Bergambar dengan family asben.  Cuba teka siapa yang tak ada dalam gambar ni?Masa ni dia tengah tidur.

Aku dan anak-anak buah.  Dari kiri Afiqah, aku Alfidah dan Amirah.  Anak-anak buah aku yang aku sayang sejak mereka lahir.

Penambahan orang di dalam gambar ini adriana dan juga kakak sepupu aku, Kak Wati.

Ini masa kat rumah biras aku.  Sehari sebelum suami aku terbang.

Keluarga kecil kami.  Tunggu bulan 11 ni kami akan kembali berempat.

Sekian...






                                                                                                       

~Minggu Pertama Sudah Dilalui~

Assalamualaikum....

Selamat pagi isnin.  Kali ni aku suka nak hari isnin dan nak cepat-cepat isnin.  Nak masa berjalan sepantas yang boleh.  Huh!!!Minggu ini sudah minggu kedua.  Mengikut perkiraan aku yang tak berapa pandai mengira ada 12 minggu semuanya untuk tunggu asben habis kursus.

So minggu ini sudah masuk minggu kedua.  Minggu pertama dilalui dengan jayanya.  Huhuhu...Jayalah sangat.  Memang mencabar sebab semua perkara harus dibuat sendiri.  Barulah terasa susah bila suami tiada walaupun kadangkala peranannya di rumah terasa tidak seberapa.

sumber google

Khamis lepas gaji.  Aku terus ke Tesco beli pampers dan susu anak-anak.  Selalunya asben aku yang fikirkan benda-benda ni.  Kali ni tugasnya aku pikul buat sementara waktu.  Gambar di atas tiada kaitan dengan keadaan aku sekarang. Kalau seminggu ditinggalkan aku dah biasa.  Tahun lepas masa asben ada tugasan luar Melaka hujung minggu je dia balik tapi kali ni 3 bulan tanpa balik.  Mencabar dari situ.  Tak apalah, apa nak buat.  Suka ataupun tidak, aku tetap juga kena tempuh. 

Sekian..






                                                                                                                     

Saturday, August 24, 2013

~Ceria Sabtu~

Ceria ke bila berjauhan?Huhuhu...Selamat pagi ye semua.  Aku cuba menceriakan diri sendiri dan juga anak-anak.  Bila sabtu memang hari paling disukai.  Boleh bersantai-santai di rumah bersama anak-anak.  Kalau tolak hari ni masih berbaki 75 hari untuk asben habis kursusnya di nun sana.

Mengira, menghitung itulah rutinku sekarang.  Kalendar menjadi sahabat baikku kebelakangan ini.  Asyik-asyik dok belek kalendar.  Entah apa yang dikiranya lagi aku pun tahu.  Walhal tengok kalendar yang sama bulan yang sama untuk sampai ke bulan november ini.

Aktiviti hari ni?Aku dah ada plan supaya anak-anak aku tak boring termasuklah aku sendiri.  Tapi tak tahulah jadi ke tidak.  Cepat sikit masa berjalan...Okeylah, selamat berhujung minggu.  Aku berhujung minggu bersama anak-anak sahaja sebab suami jauh.

Sekian...









                                                                                                                    

Thursday, August 22, 2013

~Tetamu Dari Johor Di Syawal Ketiga~

Raya ketiga dinanti-nanti sebab menunggu kedatangan tetamu dari JB.  Makcik-makcikku dan sepupu-sepapat datang ke Melaka untuk beraya.  Tahun lepas kita orang ke JB sebab nenek di sana dijaga oleh makcikku.  Tetapi memandangkan nenek sudah balik duduk di Melaka, itu mereka ke Melaka pula.  Begitu kisahnya.  Aku ajak dia orang datang ke rumah aku supaya aku senang nak berkemas nanti.  Tak payah buat kat rumah mak.

Hari tu aku buat puding roti, nasi lemak dan juga cocktail.  Mak aku masak rendang ayam, sambal sotong dan lontong.  Aku memang suka kalau orang datang rumah boleh masak-masak yang aku retilah.  Ok, jomlah tengok gambar sepanjang kunjungan mereka ke rumah aku.  Memang seronok bila jumpa ramai-ramai.  Bukan selalu.

Ada separuh lagi yang kena makan di bawah.

Meja makan kecik.  Itu yang tak cukup kena beli meja makan besar sikit ni.

Mereka sedang menjamu selera.

Sepupu aku yang bertudung pink baru sampai sebab dia dari rumah mertuanya di Ayer Hitam.

Ayah aku dan adik iparnya.

Selepas makan sesi berbual-bual.

Memang meriah.

Ini apa kerjaan dua orang ni?Gyiyomi!!

Sebelah hujung mak aku.  Yang tiga orang ni sepupu aku dan mereka adik beradik!

Kanak-kanak bermain-main di luar.

Sebelum balik mari kita bergambar.

Sekali lagi.  Memang suka moment ini sebab bukan senang nak berkumpul beramai-ramai.

Memandangkan masa raya pertama tak sempat bergambar, maka inilah gambar kami untuk raya tahun ini.  Sempat berpakaian rupa ini aje.  Tak apa janji ada untuk buat kenangan.

Sekian..