Thursday, October 27, 2011

~Bawak Kanak-Kanak Riang Pada Deepavali Day!~

Siapa kanak-kanak riang yang dimaksudkan itu??Sudah tentu anak-anak aku dan anak-anak jiran aku, Kak Dila.  Semalam kak dila merangkap jirang aku ajak pi Jusco Ayer Keroh bawak budak-bukdak pi tempat mainan memandangkan laki masing-masing keje jadi yang bini-bini kenalah bawak diri sendiri.  Jadi, semalam dalam pukul 2, kita orang pun keluar untuk ke jusco.

Malam sebelum hari kejadian, kak dila mesej aku tanya asben aku keje ke esoknya?Aku kata keje.  So dia kata nak ikut ke pi jusco.  Aku tanya asben dia kata boleh.  Bawak 4 orang kanak-kanak ribena.  Hehehe.  Bukan senang nak handle 2 orang anak tanpa asben ikutnya.  Nak-nak ada lagi 2 orang budak kecik yang perlu dihandle. 

Masa nak pergi bebudak nie behave good.  Nak balik tue masing-masing dah buat perangai.  Yang nak air, yang nak tidurlah, yang tumpahkan air.  Macam-macam okey.  Mama-mama jadi tak tentu arah.

Masa nie baru sampai jusco.  Tengah tunggu kak dila cucuk duit.  Ammar didukung tapi aku sempat suruh bebudak nie bergambar.  Kena kreatif  yea..Huhuhu...
Ini anak kak dila.  Kebetulan nama dah dekat-dekat dengan si adriana.  Adrian namanya.  Sebaya dengan adriana.  Cuma adriana lahir bulan 1, adrian lahir bulan 5.  Adriana macam kakak yea.  Kalau adrian tak pakai kasut si adriana marah.  Tapi adriana panggil syah sebab namanya adrian syah.  'Syah, pakai kasut.  Kaki kotor.'  Gaya seorang kakak.  Hehehe
Tak larat pegang ammar, aku amik troli letak ammar dalam nie.  Nasib ammar duduk diam.  Good boy!!
Kat tempat mainan.  Ammar kecik lagi tak boleh nak join.  Duduk atas motor mainan nie.  Ammar punya muka macam pelik jea.  Di mana aku berada???Hehehe.  1st time datang sini.


Kakak nana. 
Anak kedua kak dila.  Syahmi.  Umur setahun lebih, dah dapat kaki merata berjalan.
Tak puas lagi bermain nak main yang kat luar pulak.  Tak mahu balik.  Berebutler nak naik budak-budak nie.
Ammar tengok jea kakaknya dan abang-abang itu.  Muka confused jea.
Itu dia...
Nak naik train pulak.  Kali nie dengan mak-mak sekali naik. 


Dapatlah ammar naik jugak.
Tadaa...Ini dia mama-mama.  Nak jugak ada gambar yea.  Tak tentu arah jea muka.  :-(  Baru bawak 2 anak macam bawak berpuluh-puluh anak pulak gayanya.  Abaikan jealah.
Last mainan sebab coin dah abis.  Tukar RM10 untuk main benda-benda nie semua. 

Ammar melihat dari jauh jea.  Sebenarnya dia sudah mengantuk.  Masa nie dah nak turun level bawah.  Sedang tolak troli ammar boleh nak tidur pulak.  Duduk pun boleh tidur budak nie.  Terpaksalah mama dukung sampai kejung tangan.  Masih terasa lagi kelenguhannya mendukung ammar semalam.  Lenguh tangan mama, nak.  Tapi sebab ammar nak tidur mama dukunglah. 

Time nie budak-budak dah buat perangai.  Bawak beli air yang cool blog.  Yang tumpahkan airlah.  Singgah kedai roti, syahmi pulak menangis mencari maknya.  Aku kat luar handle mereka berempat.  Membayangkan diri ini kalau ada anak 4 orang yang masih kecil.  Oh tak dapat nak dibayangkan.  :-)

Sampai rumah pukul 5 petang.  Asben pun belum pulang dari kerja.  Mandikan askar-askar then semua pengsan.  Tapi aku tak dapat nak tidur pun.  Bila dia orang tidur teringat nak buat kerja rumah pulak.  Aduhai...

3 comments:

hajarus said...

kanak2 riang lam pic ni sumernyer tomey2... geram hjr tengok... ;d

amieda said...

baru ada 2 askar wataniah...belum lg satu rejimen tentera Darat...hehehehe....

adianiez AIDA said...

fida, ammar tu memang amik betul la iras apen!!! hu hu hu little apen betul la kan...