Thursday, April 12, 2012

~Tat Keju Coklat~

Bila dah jemu makan blueberry cheese tart tukarlah lain pulak.  Kali nie aku try buat chocolate cheese tart pulak.  Masih tidak lari dengan cheese yea.  Belek-belek buku resipi jumpa resipi nie haruslah mencubanya.  Cuma tambahannya coklat jea.  Aku layan benda-benda nie.  Aku dan cheese memang tak dapat nak dipisahkan.  

Sebenarnya dah alam aku buat cheese tart nie tapi sebab aku dah lama upload gambarnya dan terperuk aje sebagai draft maka hari ini aku published jugak entry ini.

Jom kita tinjau resipinya...

TAT KEJU COKLAT

Bahan-bahan pastri :
450 gram tepung gandum
250 gram mentega
100 gram gula kastor
1 biji telur
2 sudu teh air
1 sudu teh esen vanila

Bahan inti :
250 gram krim keju
100 gram coklat masakan
70 gram gula kastor
50 gram mentega
1 biji telur
1/2 sudu teh pes coklat
Manik-manik gula-untuk hiasan

Cara membuatnya :

Untuk Pastri
1) Putar mentega, gula dan esen vanila hingga kembang.  Masukkan telur dan air.  Putar lagi hingga adunan berkrim.
2) Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau rata hingga menjadi doh.
3) Tekan sedikit doh dalam acuan tat dan bakar 20 minit sehingga masak.

Untuk Inti
1) Putar krim keju, mentega dan gula kastor hingga kembang dan gebu.
2) Masukkan telur dan putar lagi.  Kemudian masukkan tiga sudu besar coklat masakan dan pes coklat, putar sebati.
3) Tuangkan adunan ke dalam acuan tat.  Bakar semula selamat 15 minit lagi hingga inti masak.
4) Setelah tat sejuk, tuangkan sedikit coklat masakan  di atasnya.  Taburkan manik-manik gula sebagai hiasan.

Pada sesiapa yang minat dengan cheese bolehlah mencubanya.  Selamat mencuba!!!!









                                                                                                                     

1 comment:

.:fyzz:. said...

Alahai sedapnya..best nya terer wat tart nih...:)