Monday, November 21, 2011

~Misi Semalam Antara Berjaya Dan Tidak~

Nak cerita pasal semalam.  Kesinambungan dari cerita INI.  Semalam adalah hari yang amat penatlah.  Selalu idakler rasa penat sebegitu.  Semalam memang aku bercadang unutk mengemas satu rumah.  Selalunya setakat masak dan basuh baju tue sudah biasalah.

Semalam mood rajin datang ke dalam diriku.  Hehehe.  Mengemas bagai satu rumah.  Macam-macam aku buat semalam sampai tak menang tangan sambil handle itu budak kecik 2 orang, adrianammar.  Ok jea, walau aku seorang diri.  Antara yang aku buat semalam adalah :

1) Membasuh Baju Kotor
Bukan aku yang basuh pun.  Mesin yang basuh.  Aku cuma cucikan uniform asben aku jea.  Semenjak duduk rumah sendiri uniform suruh aku basuh.  Sebelum ini uniform asben aku dobi yang basuh.  Alah, setakat uniform tak apalah. :-)
2) Tukar Cadar Katil
Oh..Nie mood rajin ada bolehlah tukar cadar katil.  Sebab ampaian dah penuh kena jemur kat pagar rumah jea.  Jenuhler aku nak jemur kat pagar ini.  :-)

3) Menyapu Rumah
Menyapu habuk-habuk di dalam rumah.  Sapu satu rumah.  Menggunakan penyapu yea bukan vacuum.  Kalau guna vacuum bising nanti ammar bangun pulak.  Menyapu dengan pembantu aku. :-)



4) Mop Lantai
Selepas aku settle sapu rumah, aku mop lantai pulak.  Mop lantai sampai berkilat.


5) Cuci Toilet
Ini memang aku jarang nak buat.  Selalunya asben yang cucikan toilet.  Dia tahu bini dia rajin tahap mana.  Semalam bila dah tengok keadaan toilet yang sudah mintak dibasuh apa lagi aku pun ambil berus dan sendal apa yang patut.  Oklah tue. :-)



6) Memasak
Ini wajib yea.  Semalam masak beef steak.  Pagi tue aku masak mee sup dulu.  Sebab asben aku keje.  Aku masak mee sup untuk aku dan adriana.  Kemudian masak bubur untuk ammar.  Lepas tue teringat nak buat tiramisu.  Petang dah dekat asben nak balik baru aku masak beef steak yang asben aku request nak makan.  Jadi macam ala-ala masterchef pulak.(adriana kata misterchef mama).  Selain buat beef steak, aku buat potato wedges dan coleslaw.  Nanti aku bagi resipinya.


Akhirnya bila sudah settle kerja-kerja rumah, rehat kejap tengok tv sambil tunggu asben balik kerja.  Terlelap kejap.  Huih, memang sangat-sangat penat.  Tambah lagi handle anak kecik.  Walau penat, aku tetap happy.  Bila tengok mereka happy aku pun happy.  Penat pun hilang.  Penat menyandar macam kartun kat bawah nie.  Cakap dekat adriana, 'nana, urut kaki mama. kaki mama sakit'. :-)
Itu antara misi yang berjaya aku buat semalam.  Misi yang akan dibuat sebulan sekali atau dua bulan sekali.  Kadang tak buat langsung bila 'M' besar duduk atas kepala.  Hehehe.  Mengemop lantai tue memang kalau rajin aku buatnya.  Kerja-kerja yang aku buat hari-hari cuma memasak dan membasuh baju jea.  Tapi ada jugak misi yang gagal aku laksanakan semalam.  Nak tahu apa dia??

1) Lipat Baju
Memang memasang niat untuk melipat baju yang sudah menggunung di dalam bakul.  Tapi bila tengok aku kata nanti.  Itulah akibatnya kalau buat kerja suka bertangguh.  Apa pun tak boleh. 
Tengoklah balik kerja nie kalau rajin akan aku laksanakan misi melipat baju sambil layan tv yea.  Kalau ada masa terluang bolehlah habis nie.  Kat ampaian pun ada lagi baju.  Memang bergunung-ganangler nak melipat hari ini.  Oklah dah bersiap sedia mahu pulang.  Hujan pun dah turun kat luar tue.  Tunggu asben datang amik.  Sekian.

Note>>Gambar yang tidak ada watermark adalah dari ehsan google.

2 comments:

adianiez AIDA said...

hmmmmm umah aida da mcm tongkang pecah! baju lom lipat makin menggunung! mana tak nyer, rajin basuh baju tapi tak rajin lipat baju. lantai tak bervacuum lagi. tandas tak cuci lagi. hmmmm...

Diana Kuddus said...

Consider cik puan sangat rajin dapat mengemas dan membasuh baju malah memasak... Memang salute sangat. I loike masakan puan tu... beef steak.. memang wow :)