Thursday, March 15, 2012

~Double Chocolate Cupcakes~

Sabtu lepas, terasa nak buat cupcake.  Rasa dah lama tak membuat kek jadi keinginan tue datang secara tiba-tiba.  Itu pun kalau kerajinan menguasai diri.  Kalau diri dilanda tahap kemalasan yang maksimum tidak menjadi jugak.  Adalah lebih baik aku bergolek-golek dan bermalas-malasan saje.  Hikhikhik..

So, aku bukalah koleksi resipi-resipi yang aku ada.  Teringin nak cuba resipi dari Kak Ummi.  Selalu jengah blog Kak Ummi untuk cuba resipi-resipi daripadanya.  Selongkar-selongkar bahan dalam kabinet tengok semua ada.  Pada mulanya aku teringin nak buat cupcakes yang topping dia letak fondant, tapi belum datang kerajinan untuk menghias bagai tue.  Apalagi aku pun mulakan projek aku yang boleh dikatakan menjadi hobi aku kebelakangan ini.  Bukan pakar memasak pun setakar try and error aje.  Ada jugak kek aku pernah aku sedekahkan ke tong sampah.   Hehehe...1st time buatkan.

Oklah berbalik kepada tajuk di atas, aku buat sebelah malam.  Iaitu hari sabtu malam sebab aku lebih suka buat time anak-anak sudah tido.  Kadang adriana teman aku.  Asal ammar dah tido tak pelah.  Kang dia berpaut kat kaki aku mintak aku dukung.  Kek pun kemana kalau ammar tak tidur lagi.

Langkah pertama aku buat dulu coklat ganache untuk topping cupcakes tersebut.  Bila dah settle buat coklat ganache barulah aku buat untuk adunan keknya pula.  Malam tue adriana teman aku.  Aku on tv bilik belakang dan dia main kat situ.  Ammar sudah lena tidur.  Bila sudah siap adunan dibancuh, aku pun mulakan proses untuk memasukkan ke dalam cup dan terus bakar.  Coklat ganache pula, bila sudah sejuk aku simpan dalam peti ais.  Cadangnya esoknya iaitu hari ahad baru aku nak letak toppingnya.

Inilah hasil cupcakes aku setelah diletakkan toppingnya sekali.  Tidaklah secantik cupcakes Kak Ummi.  Aku letakkan sekali resipi untuk Double Chocolate Cupcakes ini.  Mintak izin yea Kak Ummi, saya letakkan resipinya di sini.

 DOUBLE CHOCOLATE CUPCAKES

Bahan:-
  • 275 gram gula
  • 180 gram butter
  • 3 biji telur
  • 225 gram yogurt atau sour cream (aku guna yogurt sebab cari sour cream tak jumpa)
  • 1 sudu besar pes coklat
  • 250 gram tepung
  • 20 gram tepung jagung
  • 30 gram serbuk koko
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh soda bikarbonat
Cara-Cara:-
  1. Panaskan oven pada 180'c dan sediakan bekas cupcakes/muffin.
  2. Ayak bersama tepung gandum, tepung jagung, soda bikarbonat, baking powder dan serbuk koko. Ketepikan.
  3. Pukul butter dan gula hingga sebati dan keputihan.
  4. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga ringan.
  5. Masukkan campuran tepung yang telah diayak berselang-seli dengan yogurt/sour cream.
  6. Masukkan pes coklat dan kacau rata.
  7. Masukkan ke dalam cawan cake/muffin hingga 2/3 penuh dan bakar selama 20-25 min.
  8. Sejukkan dan hias dengan chocolate ganache.

 CHOCOLATE GANACHE

Bahan:-
  • 400 gram coklat masakan - potong kecil
  • 200 ml whipping cream
  • 50 gram butter
Cara-Cara:-
  1. Panaskan whipping cream (jangan sampai mendidih) di dalam bekas tahan panas dengan api perlahan.
  2. Curah atas coklat masakan tadi dan biarkan sekejap, kemudian kacau hingga sebati dan tidak berketul.
  3. Masukkan butter dan kacau sebati.
  4. Biarkan beberapa jam hingga nampak pekat membeku dan paipkan ke atas cupcake dan hias ikut suka. (Aku simpan dalam peti ais 1 malam)
Kepada sesiapa yang minat makan kek bolehlah mencubanya.  Selamat mencuba!!!Lain-lain tangan, lain-lain rasanya.  :-)







                                                                                                                      

9 comments:

fiza said...

My fav...sedapnya.

.:fyzz:. said...

waaa..tgk pun dh tau...very2 delicious..thumb up..cayalah

Siti said...

wah..persembahan menarik.. selamat maju jaya fida!!!

zihan said...

nampak sedap!nak cubalah..bt salam perkenalan :)

zihan said...

nampak sedap!nak cubalah..btw salam perkenalan :)

mummY daniSha said...

fida..kecik je dunia ni kan...awak kenal fazilah ngan atod?hehehe..kawan2 sekolah sy tu =p

mummY daniSha said...

izaty pun kawan sy jugak hehee...kecik dunia ni

Aleyn said...

Wow...richnyer coklat dia...mesti rasa pun mantop

nurafni yunhendri said...

hmm nampak macam best ajer..ble nak kasi try kt org bawah nie..nanti bleh order kak..