Pages

Wednesday, May 23, 2018

Melepak Dengan Hanani Zamani

Assalamualaikum.

Entri ini santai saja. Kejadian beberapa minggu sebelum Ramadhan tiba. Kebetulan kawan aku balik bercuti. Dia kerja di Sarawak tapi dia buat Sarawak Melaka macam Melaka nak ke KL aje. Kerap jugak dia balik. Setiap kali dia nak balik memang ayat itu yang aku lontarkan pada dia.

Kebetulan jumaat itu aku terkontang-kanting sendiri. Suami cuti. Aku kerja. Bila dia sudah jemput anak-anak dia terus balik rumah maknya. Kononnya nak pergi awal jadi baliklah awal. Kalau tunggu aku balik kerja lambatlah.

Jadi aku sensorang. Tiba-tiba macam kebluran hari itu. Terfikir nak keluar makan. Lapar dah masa tu. Aku mula terkenangkan nak mengajak kawan yang free. Maka aku tanya kat grup siapa yang free malam tu. Mujurlah si Nani ni free. Yang lain tak free. Ada yang luar kawasan dan ada yang sibuk sebab nak pilihanraya masa tu. Sibuk pacak bendera agaknya. Haha.

Aku cadang nak ke AEON Ayer Keroh aje. Memalam memang tidaklah aku nak memandu jauh-jauh. Mujurlah si Nani boleh datang. Kita orang lepak kat Old Town. Aku sampai dulu masa tu. Si Nani kata dia mungkin lambat beberapa minit. Sebab kita orang janji nak jumpa dalam 8.30 malam. Jadi aku masuklah beli barang dulu. Kalau aku jalan sensorang mesti ada perkara yang tak semenggah yang aku buat. Masa nak bayar, cashier tu minta member card. Aku pun semangat keluarkan dari beg duit dan hulur. Rupanya aku pergi hulur Popular member card. Alahai. Aku tahan gelak aje masa tu. Seriuslah kononnya. Dah bayar terus ke Old Town. Si Nani pun sampai.

Aku makan ini sebab dah kelaparan. Siap pesan roti bakar lagi. Tamak kan.

Perut dah kenyang barulah mampu nak bergambar. Kalau tidak memasing fokus kat makanan.


Perut dah kenyang barulah mampu untuk senyum. Macam-macam perangai. Haha. Itulah serba-sedikit perihal aku keluar melepak dengan kawan sekolah. Bukan senang tau nak dapat masa begini. Boleh keluar melepak dengan kawan. Sesekali bolehlah. Hari berbuka puasa dengan kawan sekolah dah ada. Aku siang-siang dah maklumkan kat suami. Haha. Semangat kan. 

Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fyda Adim


1 comment:

Warisan Petani said...

Tentu sedap sampai licin pinggan tu.