Thursday, February 16, 2012

~Kisah Aku Tahun Lepas~

Ini gambar tahun lepas.  Perkara yang tidak dapat aku lupakan.  Ceritanya ada di SINI.  Kenangan duduk di hospital.  Tak pernah terfikir yang aku akan masuk hospital lebih awal.  Ingat masuk hospital untuk terus bersalin aje tapi sebaliknya.  Hari aku checkup di Klinik O&G doktor suruh aku admit petang tue sebab doktor takut aku sakit di rumah memandangkan keadaan baby yang melintang dan tali pusat di bawah.

Perkara pertama bila aku dapat tahu yang aku kena masuk wad adalah menangis!!!Bak kata asben aku masuk wad nangis, tengok cite nangis, itu nangis, ini nangis.  Biasalah aku nie ala-ala neng yatimah kan.  Jiwa sensitif gitu.  Kahhh..Aku nangis bukan sebab apa pun.  Masa tue terfikirkan Adriana.  Kesian dia.  Macam mana keadaan dia bila aku tak ada.  Selalukan berkepit dengan aku aje.

Aku admit wad 14 Februari 2011.  Dapat keluar wad 18 Februari 2011 setelah doktor scan baby telah pusing ke bawah.  Bila dapat tahu baby aku dah pusing.  Doktor kata berdoa supaya baby tak pusing lagi.  Kalau dalam masa 2 hari baby di kedudukan asal aku sudah boleh balik.  Yeahhhhh...

Hari-hari nangis ok masa duduk kat hospital.  Nak-nak bila asben mms gambar adriana bila kat rumah.  Tengok gambar adriana pun aku nangis.  Bila adriana telefon aku, letak aje telefon aku nangis.  Bila petang time asben datang bawak adriana aku seronok.  Tapi bila time dia orang nak balik tue nangis lagi.  Tapi bila orang dah baliklah yea.  Nasib ada kakak sebelah katil tue.  Dia lagi lama kena dok hospital sebab uri bawah.  Duduk bilik 2 orang jea.  Dia pandang aku, aku pandang dia.  Itulah kerjaan aku sepanjang 5 hari di wad.  Menangis, menangis dan menangis.  

Hari-hari cakap dengan baby suruh dia pusing.  Mama tak mau duduk hospital lama-lama.  Mama nak balik.  Kesian kakak kat rumah.  Doktor kata kalau baby tak pusing jugak kena cari alternatif lain pulak.  Aku cuma memikirkan pasal operate jea.  Kadang hati kata nak operate, operate ajelah.  Lepas tue lain pulak fikiran yang datang.  Harap-harap jangan operatelah nak bersalin normal.  Habis semua orang aku sms tanya pasal operate.  Sakit ke tak?Macam mana gambarannya?

5 hari duduk di hospital aku dah boleh hafal rutin harian doktor dan nurse datang merawat pesakit.  Itulah pengalaman yang tidak dapat aku lupakan.  Sangat-sangat boring.  Orang sihat pun boleh jadi sakit bila duduk hospital.  Itu ajelah kisah aku pada tahun lepas.  Tinggal lagi beberapa hari jea lagi Ammar akan melangkah ke 1 tahun.









2 comments:

Kakzakie said...

Besar juga ujian nak dapatkan Ammar... dah nak setahun pun. Tunjuklah keletah dia bagi kakak tengok sama...

@lfidah @dim said...

kak zakie>>Memang besar dugaannya kak...Nanti saya amik gambar ammar erk kak...