Saturday, May 25, 2019

Makeover Ruang Tamu

Assalamualaikum.

Selamat petang.

Raya ini kononnya tak ada persediaan apa sangat. Memang tak fikir pun. Dalam kepala aku hanya fikir nak balik Melaka sahaja. Lain-lain ala-kadar sahaja. Janji dapat beraya dengan mak ayah dan keluarga itu sudah memadai.

Projek makeover ini adalah idea suami. Aku ikut sahaja. Mungkin rumah Melaka nak buat homestay jadi kenalah buat makeover sikit. Alang-alang buatlah sebelum raya. Projek homestay itu pun kalau menjadi kiranya. Bergantung pada keadaan juga.

Projek makveover ini hanya di ruang tamu. Suami nak tukar konsep. Kalau sebelum ini konsepnya lebih english style walaupun tak berapa english tapi itu semua aku yang buat. Konsep english selalu orang perempuan yang lebih gemar.

Segala macam frame sudah diturunkan.

Ini pun sudah ditanggalkan.

Alihkan perabot di luar rumah.

Perabot-perabot sudah di ubah untuk memudahkan adik ipar mengecat.

Ruang ini juga sudah dikosongkan dindingnya.

Alihkan barang-barang ke dining hall.

Kabinet televisyen.

Kosong-sekosongnya.

Membongkar memang senang nanti nak mengemas memang bercinta.

Susun jangan tak susun. Ada pula yang kena cat nanti.

Tak sabar nak balik kemas rumah. Suami yang kemas. Aku nak mengulit segala butter kat dapur. Kenalah bahagikan kerja. Buat seorang diri mana terlaratnya.

Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fyda Adim