Wednesday, May 8, 2019

Kisah Ramadan: 2 Ramadan 1440

Assalamualaikum.

Selamat petang.

Semalam masih memasak untuk juadah berbuka. Sampai sahaja rumah terus menyingsing lengan baju. Mujurlah minggu ini boleh ikut suami ke kerja sekali sebab dia kerja pagi. Jadi aku hanya bersantai-santai sahaja pergi dan balik kerja.

Dalam perjalanan balik, kami singgah di Kampung Kurnia untuk beli murtabak. Aku beli sebungkus murtabak cheese. Kemudian meneruskan perjalanan pulang untuk menjemput anak-anak di taska dan sekolah.

Kalau kat Melaka, masak lebih-lebih selalunya bagi jiran tetangga. Tahun ini macam tak berapa nak meriah sahaja rasanya. Jiran tetangga pun tak nampak bayang. Sebulan aku duduk di flat ini orang sebelah belum nampak bayangnya. Pergi balik kerja pintunya asyik tertutup sahaja.

Rindu suasana di Melaka. 
Serius rindu gila!

Kat Melaka, meriah dengan jiran tetangganya. Jiran sebelah yang jadi teman menyembang. Kadang nak jauh sikit untuk hulur-hulur makanan pergilah kat kawan-kawan yang berlainan lorong. Suruh anak-anak hantar.

"Nana, tolong hantar makanan ini ke rumah Aunty Dila."

"Nana, tolong hantar makanan ini ke rumah Aunty As."

Segala macam aunty yang keluar.

Aunty Umi ada.
Aunty Ela ada.
Aunty Amy ada.
Aunty Nor ada.
Aunty Shahrina ada.

Sebut sahaja.
Macam-macam aunty ada.

Kalau jauh dari lorong rumah nanti pergilah dua beradik itu naik basikal. Kalau setakat rumah Aunty Dila, dia orang akan masuk ikut lubang pagar. Hahaha. Daripada lubang kat pagar itu kecil sahaja tapi sampai aku pun boleh masuk ikutlubang itu kalau nak ke rumah sebelah. Malas nak lalu depan. Tapi aku lalu situ masa suami dia tak adalah.

Kadang aku tolong angkatkan kain baju dia orang kat ampaian masa dia orang balik kampung. Bukakan lampu. Tengokkan rumah dia. Tahun ini tiada lagilah suasana sebegitu.

Juadah berbuka semalam. Aku balik goreng sayur, goreng ikan bilis dan masak sambal telur pecah. Kuantitinya semua sikit-sikit.

Kacang panjang goreng.

Ikan bilis goreng kicap. Resipi mak aku. Mak selalu masakkan untuk aku dulu.

Sambal telur pecah permintaan suami.

Sambal belacan juga permintaan suami.

Begitulah coretan untuk 2 Ramadan di perantauan. Hati ini tersangat rindu dengan suasana di Melaka. Terbayang-bayang di ruang mata apa yang aku lakukan pada tahun lepas. Sebak tiba-tiba bila ingatkan. Mohon kawan-kawan doakan agar aku akan kembali ke kampung halaman semula. Bila mak ayah semakin berumur, perasaan mahu duduk dekat dengan mereka sahaja.

Doakan ya. Manalah tahu ada antara doa kalian diangkat lebih-lebih lagi doa dalam bulan Ramadan. Ya Allah, semoga apa yang aku impikan akan dimakbulkan. Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fyda Adim


No comments: