SUKA ENTRY DI SINI???

Sunday, August 23, 2015

Resepi Sotong Masak Hitam

Teks : Fyda Adim
Foto : Koleksi Sendiri

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bismillah...

Selamat malam semua. Jarang nak ada entri malam-malam ni. Ini kes terdampar aje. Hehehe..Tak ada maknanya pun terdampar. Entri ini adalah schedule entri makanya suka hatilah nak publish bila kan. Ini kes melepaskan gian menulis setelah beberapa tidak membelek blog sendiri.

Malam-malam begini aku mahu kongsikan resepi. Sotong masak hitam adalah lauk kegemaran asben. Aku memang tak minat langsung sejak kecil. Tetapi sejak asben selalu suruh masak dan aku sudah pun belajar-belajar makan. Aku tak makan sebab warnanya hitam. Hehehe..Rupanya sedap jugak. Kan orang kata hitam itu menawan. 

^____^

Sejak aku diminta masakkan lauk ini aku gigih google resepi-resepi yang mudah dan ringkas. Memang tak pernah masak pun. Jadi aku cuba resepi daripada blog Mat Gebu. Aku kongsikan resepinya di sini.

RESEPI SOTONG MASAK HITAM

BAHAN-BAHANNYA :-)
600 gram sotong saiz sederhana
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
1/2 camca besar tepung jagung
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
2 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 inci halia, hiris halus
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Hirisan cili merah untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
1) Sotong diasingkan kepala dan badannya, dibahagian kepala sotong, buang muncungnya dan berhati2 bersihkan bahagian kantung sotong yang berisi dakwat hitam, ketepikan. Badan sotong dibersihkan bahagian dalamnya dan kerat 3 - 4 bahagian bergantung pada saiz sotong, cuci dan toskan. 
2) Kemudian masukkan ke dalam belas sotong dan kepalanya, tambah serbuk kunyit, tepung jagung dan garam. Gaul rata2 dan ketepikan sebentar.Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 2 camca besar). Tumis bawang putih dan halia hingga harum, masukkan sotong dan gaul rata. Tambah bawang besar, cili merah dan cili hijau. Gaul rata dan masak sekejap. Rasa dan jika perlu baru tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. 
3) Kacau dan masak sekejap (kurang lebih 2 minit). Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun bawang dan hirisan cili merah sebelum dihidangkan bersama nasi, sambal belacan dan telur dadar...Selamat mencuba!!

Sekian dan wassalam.

Salam pena,



1 comment:

adianiez AIDA said...

aida sgt suka sotong msk itam.
tapi asben x makan :(
so x pernah masak.
kalau balik umah mak, minta mak masak kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Angel Wing Heart