Thursday, May 6, 2010

~Bila agaknya aku akan menjadi berani???~

Penakutkah aku???hehehe...sedih jea kan bunyinya.  Bila agaknya aku akan menjadi berani untuk MEMANDU kereta???ermmm no komen untuk diri sendiri.  aku bukan tak pernah drive kereta.  tapi itulah keberanian sudah hilang dalam diri aku.  sekarang nie ketakutan mengatasi segalanya.  kereta aku yang ada sekarang manual.  pernahlah drive beberapa kali selepas asben beli kereta.  seingat aku 2 kali aku drive pi jalan-jalan dengan kawan aku.  sebelum tue aku pernah sekali drive balik dari tempat kerja untuk balik rumah.  masa tue asben ada kursus.  so, asben anta kereta kat ofis aku then aku drivelah balik.  Berani pulak kan??? aku pernah gak drive dari rumah mak mertua aku nak balik ke rumah aku.  masa tue asben naik motor.  Berani pulak kan???sekali masa mengandungkan adriana masa tue 5 bulan.  masa tue ayah aku baru baik sakit, ayah aku teringin nak makan mee sup dekat tempat kegemarannya.  aku dengan beraninya menawarkan diri untuk bawak mak dan ayah aku pi kedai makan.  masa tue asben dan adik semua tak de dekat rumah.  Berani pulak kan???lepas tue terus tak drive da lepas perut aku besar asben tak bagi aku drive lagi.  asben kata pas bersalin baru boleh drive. 

Aku takut sangat bila tang bukit tue mesti wajiblah mati enjin.  mungkin sebab aku nie jarang-jarang drive, bila sesekali drive ada benda jadi jea aku jadi trauma.  Nak-nak kalau bab-bab mati enjin, memang cuak giler aku dibuatnya.  oh tidak!!!daripada aku mengambil risiko asyik mati enjin di tengah jalan baik aku jangan drive langsung.  ada asyik kena hon jea. hehehe...tapi tuelah tak best kalau tak pandai drive nie.  asyik nak kena tunggu asben jea.  jadi pergerakan pun sangatlah terhad.

manual gear (pic google)

Aku rasa aku memerlukan kereta auto lah.  senang sikit kot.  ada gak kawan aku yang takut drive manual tapi bila drive auto ok jea katanya. 

auto gear (pic google)

Akan dikumpulkan semangat untuk memandu supaya senang aku nak bergerak ke sana ke mari.  kena beli kereta lagi satu ler nie kan???

Ada sesiapa tak yang penakut nak drive macam aku nie???
Ada sesiapa tak yang penakut nak drive tetiba da menjadi berani???
Bagilah semangat sikit.

Note: Harapkan sesuatu perubahan untuk diri aku??

Note 2: Entry nie ditulis petang semalam masa tunggu asben tak sampai2..
Jam sudah pukul 6 ptg

6 comments:

fazilzura said...

lor , takut bwk kete ke?
ni xleh le bawk kat kl.. sure kejung...

kalau betul2 nak bwk , kene selalu perhati cara org lain bwk kete..
cth cm sapo2ler tgh drive, dok sebelah ler.. pehtu selalu perhatikan .. pehtu try ler bwk dekat2 dulu , then baru g blaja kete, nntdiorg akan ajar.. smp kite bely .. kalau dok ingt x leh , sure x leh ler..
cube ingt BOLEH .. sure bely ..

alyyani said...

fidah, memula mmg akan takut. tp kan, redah je. nanti lama2 baru la expert. practice ek? tp kalau takde kepentingang takpe je tak nak drive. tp mcm susah skit la kan.

Ain said...

ain pakai kete auto, tapi still takut nak bawak....

malu kat adik2 yang lebih terror dari akak dia nie...

huhuhu.....

episodkasih.blogspot.com said...

mula mmg takut gak..sebab pernah mati engin masa nak masuk simpang msa tu de kete tgh lalu...cuak gak..tapi kene gagahkan jugak la..
lau x sampai bile2 akan takut punyer

Aleyn said...

Saper yang tak takut bawak keta for 1st time...there is always a 1st time for everything

Good Luck...Be Brave

@lfidah said...

kak zura:tuelah..tak tau mcm mana nak beranikan diri.lesen da penuh tp penakut.

alya:kalau tak pandai bwk kete susahlah nak gerak kan.kena tggu asben jea..

ain:harap2 nanti ada keberanianlah

hajar:saya pun pnh jugak mati enjin nie..tue yg jadi penakut.sb kete blkg dok hon

aleyn:pnh bwk kete tp sb2 yang menakutkan jd penakut..kena jadi berani nie..