Wednesday, July 27, 2011

~Jom Bincang : Isteri Bekerja Untuk Apa??~


Salam...Sekarang dan pada ketika ini dah tak jadi wordless...Tiba-tiba nak buat entry pasal nie.  Boring time lunch hour nie baca email.  Sekali aku adalah dapat email daripada Yahoo Group (SIM) yang membincangkan berkenaan tajuk di atas...'Isteri Bekerja Untuk Apa??'Email nie ditanya daripada Mama Bosan.   Emailnya macam di bawah :

SALAM ………….untuk semua sahabat.

Saya nak tanya la,kita nie sebagai isteri dan ibu bekerja utk apa??
Adakah kita bekerja untuk meringankan beban suami atau kita bekerja untuk menanggung suami??
Tiap 2x bulan gaji kita digunakan sepenuhnya……………untuk rumahtangga,sampai kita tak dapt apa 2x langsung……….
Sampai bila kita kene kerja??? Jom sharing…….

Thanks,
Mama bosan

Ini pula pendapat aku,

Aku bekerja untuk membantu untuk meningkatkan ekonomi keluarga di samping membantu suami dan meringankan beban suami.  Padahal gaji dia lagi beso daripada aku..Hehehe.  At least kalau aku nak beli apa-apa pun aku guna duit aku sendiri...:-)
Tak payahler nak mintak-mintak sangat duitnya untuk beli apa yang aku nak.

Macam mana pulak pendapat uolls???

Nota Mama>>>Gambar di atas tidak ada kena mengena dengan entry ini..Sekadar hiasan tapi mungkin orang di dalam gambar ini sebahagiannya adalah isteri yang bekerja.

6 comments:

LYAfrina said...

isteri adalah seorg y paling dekat dgn suami.. selain mbantu meringankan suami, walaupun tgungjwb sepnuhnya d tangan suami.. tp.. dgn kehidupan zaman skarang.. kna tgk semua sudut..

byk kes..bila kahwin..ramai y y bhenti kerja..tp nasib d kemudian hari belum tahu... sekurangnya dgn bkerja dpt backup utk dri sndiri jk ada sesuatu x diingini blaku..

lgpun wanita zaman skarang ramai y bpelajaran...siapa y htr kita belajar kalo bukan ibubapa kita..jd... bila bekerja..ambiklah kesemptan tu utk mbalas budi ibubapa kita... :-)

Anonymous said...

bg i kite bekerja utk ringankan beban En HUSBAND..nak harap En HUSBAND je bekerja susah gak ngan taraf hidup makin tinggi..i pernah xkeje 2thn taw..susah gak nak menghrp duit husband je, wlupun En HUSBAND bg bln2 tapi xsama dgn hasil titik peluh kite..jd jgn nak ungkit2 duit pegi mn sama2 susah sama senangla..

alyyani said...

setuju part yg fidah cakap nak beli apa2 utk diri sendiri tak yah mintak suami. pakai duit sendiri. :)

misz anna said...

setuju dgn kak fidah jugak sebab..kite keje nie bukan ajew dapat membantu meningkatkan ekonomi rumahtangga tapi dapat jugak beli barang yang kite nak tanpa mintak duit suami dan kite pon tak disoal dgn mcm2 soalan..hehehhehe...zaman sekang nie kecik ke besar ke gaji kite x pe janji keje...sebab taraf idop dan keperluan makin meningkat..

Aleyn said...

Saya bekerja demi membantu suami dan mengukuhkan lagi ekonomi keluarga...demi insan2 tersayang....

Tapi kalau suami dah mampu....nak sangat jadi suri rumah tangga sepenuh masa....

Siti said...

oh,ikut hati saya, MALAS benar nak kerja.. hehehehe~

tp, kena la kerja juga sebab mak bapak saye xde rete spt tanah,rumah, dusun,dll aset kekal yg leh diwariskan kepada saye... huhuhuhu~

adik-adik ramai..sekolah semuanya..sape nak ringankan beban mak abah kalau bukan i si 'kakak' ni ha..

jd, kalau duit sy yg ciput tu abis tiap2 bln sy xkesah.. semuanya utk mereka yg pernah berjasa kpd sy..

sikit2 tlg juge husband belanja dapo.. dah dia pom bukan big boss..