Tuesday, July 28, 2009

Banjir Oh Banjir!!

Inilah keadaan rumahku semalam (27/07/09) seteah hujan turun dengan begitu lebatnya sekali...Hujan turun dalam pkl 9am/10am..Aku pun da lupa sebab masa tue aku di ofis..Pas tue mak aku pun tel kata keliling umah da naik air..Then, dalam masa setengah jam lagi mak aku tel kata air da masuk dalam umah (dekat dapur belakang dan dapur yang lama)..Oh Tidak!!!Aku dan asben pun bergegas balik untuk menyelamatkan apa-apa yang patut...Jadi inilah gambar-gambar yang sempat aku rakamkan semasa kejadian..Hehehe..Macam wartawan pulak.
Ini dekat porch depan

Tengoklah air yang kotor...


Larikan peti ais dan mesin basuh dulu

Adriana sempat tersenyum..
Ntah dia tau atau tak apa yang berlaku..
Tapi dia sempat cakap 'Wow' bila nampak air..
Abis rumah cendawanku...


Tengoklah abuk kayu..
Kat belakang jangan cakap mcm sungai

Abis semua tenggelam barang-barang cendawan

Ini belakang umah aku

Ini porch umah aku...

Ini dekat tempat letak keta

Ini keliling umah aku

Ini dekat luar umah aku...


Ini jalan masuk umah aku...

Aktiviti membasuh umah pulak yea...
Note : Ini tragedi berulang...Last sekali masa tahun 2006 pun banjir tapi masuk dapur belakang jea..Masa tue aku nak kawin pulak tue...bila mcm nie semua teringat masa aku nak kawin...Bila banjir mmg family aku kata 'Masa Kak Long nak kawin tak mcm nie..Nie lagi teruk sebab air masuk kat dalam...Padahal dapur aku da betulkan gara-gara banjir tahun 2006 aku tinggikanlah dapur tp masuk jgk air...


8 comments:

FENDY DAN FIDAH said...

inilah gambar banjir

Peringgit Marketing Enterprise (PME) said...

try and error

alyyani said...

fidah dok kat area mane ek? mmg kalau ujan lebat tak henti, air naik ek. mmg jenuh la nak bersihkan rumah kan? tgk si kecik tuh, bole sengih2 lg. heheh..

FENDY DAN FIDAH said...

To Allyani:Saya kat melaka area melaka tengah.dkt dgn hospital besar..sejak thn 2006 air mmg naik kalu hujan lebat.sakit pinggang nie..adriana 1st time tgk banjir hehehe...

ibu_umairah said...

kesian nyaaa banjirr.......mest penat kan lepas niee nak kemas pulakkkkkkk

FENDY DAN FIDAH said...

To Ibu Umairah:Memang jenuhlah mengemas..sakit pinggang nie..

Aleyn said...

Simpati ngan u sebab kena harung banjir....time basuh rumah lah yang paling tak best...

Teringat 2 kali kena banjir masa belum kawin ari tu...first takat lutut, second takat dada....jauhkanlah...tak sanggup

Salam Perkenalan

ai said...

Mak aiiii!!!

Letih nk ngemas ni.. :P