Wednesday, April 8, 2020

PKP Hari ke-15: Berjaya Mendonut

Assalamualaikum.

Selamat malam.

Bila duduk di rumah ini, bermacam resipi yang dicuba. Bukanlah makanan mewah-mewah pun sekadar terapi untuk diri sendiri saja. Datang malasnya pun tak ada membuatnya. Sebab masa di rumah banyak, jadi gunakanlah masa yang ada.

Memasak pun untuk anak-anak. Sejak duduk di rumah, setiap hari setiap masa anak-anak bertanya masak apa. Memandangkan anak nombor dua memang pemakan jadi siapkanlah juga menu yang aku termampu.

Aku tak pernah pun buat donut. Selalunya beli. Bila bekerja, memang masa terhad. Tak ada kesempatan nak buat semuanya di hujung minggu. Kadang hujung minggu asyiklah nak keluar berjalan.

Macam-macam resipi donut aku cari. Ada macam-macam cara. Aku sudah tentu cari resipi yang mudah sebab aku memang failed bab-bab yang guna yis. Sudahnya aku ambil dari youtube.

RESIPI DONUT.

Bahan-bahan
- Air Suam (300 ml)
- Garam (1 sudu teh)
- Yis (1 paket)
- Susu Pekat Manis (2 sudu makan)
(dicampurkan semua dan basncuh sehingga sekata)

- Tepung Gandum (500 gram)
- 1 Biji Telur
- Minyak Masak (2 sudu makan)
- Pembalut Plastik
- Minyak Menggoreng
- Pemotong Donut
- Gula Kastor

Cara-caranya:

1. Masukkan tepung gandum dan telur kemudian masukkan minyak.
2. Kemudian tuangkan yis yang dibancuh tadi.
3. Ulikan tepung.
4. Tuangkan lagi yis sehingga adunan tidak melekit.
5. Letakkan sedikit minyak supaya adunan tidak melekit ketika mengembang.
6. Tunggu adunan naik dan kembang.
7. Bila tepung sudah kembang bolehlah bulat-bulatkan dan terap guna acuan donut. Kalau tak ada acuan bolehlah lubangkan guna jari. Celup jari dengan tepung kemudian lubangkan.
8. Kemudian goreng dan angkat bila sudah kekuningan dan gaul dengan gula kastor.
9. Jika nak simpan frozen boleh goreng separuh masak.

Beginilah rupa donut aku untuk yang pertama kali membuatnya.

Herot-herot rupanya tapi sedap. Dapatlah juga merasa donut hasil air tangan sendiri. Resipinya simpan sini sebab nanti bolehlah buat lagi. Sekurang-kurang terubat sedikit rasa kecewa sebab roti canai kejung itu. Cara-caranya bolehlah dilihat di youtube sebab aku rujuk di sini.

Selamat mencuba!

Salam pena,
Fyda Adim



2 comments:

NA said...

Macam tulah bila masa banyak, macam-macam perkara buat atau yang tak pernah buat dilakukan. Hehe sayapun banyak masa ni dapatlah blog walking, baca pos dan komen. Sementara ada peluang dan kesempatan.

Warisan Petani said...

Masa kecik2 dulu, wak panggil kuih tayar