Saturday, May 19, 2018

Kisah Ramadhan: 1 Ramadhan

Assalamualaikum.

Salam Maghrib.

Sudah siapkah juadah berbuka? Alhamdulillah. Kita sudah ke penghujung hari ketiga Ramadhan. Semoga semuanya berjalan lancar dari sudut kesihatan dan amal ibadah. Seperti saban tahun, aku suka berkongsi menu berbuka puasa. Sekadar berkongsi untuk tatapan sendiri dan mungkin boleh membantu korang mendapat idea untuk memasak pula.

Hari pertama Ramadhan, warga Melaka cuti umum sempena sambutan bulan Ramadhan. Jadi tak ada masalah nak memasak sebab hari cuti. Macam biasa waktu aku masuk ke dapur dalam jam lima petang.

Menu berbuka puasa kami untuk hari pertama.

Sayur kacang panjang goreng.

Ikan bilis goreng.

Sambal sardin.

Perut masak lemak cili padi.

Pencuci mulut pula koktel. Makan sejuk-sejuk memang best lalu kat tekak.

Itulah menu untuk hari pertama Ramadhan. Nanti rajin aku kongsikan resipi untuk buat koktel sebab ada yang minta resipinya. Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fyda Adim



No comments: