Wednesday, May 30, 2018

Kisah Ramadhan: 12 Dan 13 Ramadhan

Assalamualaikum.

Selamat petang.

Nak kongsikan menu Ramadhan lagi. Buat kenangan pada masa akan datang bila kerinduan pada Ramadhan itu menghantui diri. Lepas baik daripada diserang selsema aku masih belum sepenuhnya elok. Ada pula sakit yang bersambung. Allahu. Sesungguhnya sakit itu penghapus dosa. Alhamdulillah. Masih boleh lagi bangun walaupun sebenarnya badan lesu.

Masalah bulanan. Beginilah. Bila nak tiba masa mestilah badan serba tak kena. Umur makin meningkat. Hormon pun huru-hara agaknya. Jadi menu berbuka puasa aku dan anak-anak dua tiga hari agak ringkas.

Kalau boleh nak masak paling ringkas. Tapi kesian kat anak-anak. Jadi aku gigihkan juga memasak yang ringkas-ringkas dan boleh diterima dek tekak. Masing-masing hilang selera makan. Makan KFC boleh masing-masing tak habis. Tapau bawak balik.

Sambal sardin, kentang goreng dan ikan bilis goreng kicap untuk 12 Ramadhan.

Untuk semalam, aku cuma masak kuetiow goreng aje. Kemudian sebelah malam, jiran bagi sup ikan dan sayur taugeh goreng. Alhamdulillah. Itu sahaja entri ringkas petang ini. Tak tahulah kalau lepas ini aku jarang nak masak maka tiadalah lagi menu-menu Ramadhan yang dapat aku kongsikan di sini. Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fyda Adim


No comments: