Saturday, June 19, 2021

Mi Basah Bonda

Assalamualaikum.

Hai semua.

Hari ini masak apa? Entri kali ni cuma nak berkongsi resipi. Mi Basah ni mak selalu masakkan. Aku suka sangat mi basah ni. Ringkas saja cara menyediakannya. Bahan-bahannya pun tak adalah rumit mana. Boleh saja gunakan apa bahan yang ada dalam peti ais.

Mana tahu yang tak ada idea nak masak apa bolehlah mencubanya. Boleh saja tambah apa yang korang nak masukkan bahannya. Ikut suka. Nak masuk udang ke, sotong ke, ayam ke. Ini bahan yang ada dalam peti ais aku.


Mi Basah Bonda

Bahan-bahannya:
- 1 paket mi
- Bawang merah dan bawang putih (dikisar)
- Sotong
- Daging
- Bebola ikan
- Fishcake
- Kiub ayam
- Sos tiram
- Cili kisar
- Sos cili
- Sos tomato
- Kicap pekat
- Kicap masin
- Kicap manis
- Sawi
- Lobak (dihiris halus)
- Cili merah (dihiris)
- Bawang goreng
Cara-caranya:
  1. Panaskan sedikit minyak. Kemudian masukkan mi Numee dan letakkan kicap manis. Gaul bagi rata dan angkat ke dalam mangkuk.
  2. Tumis bawang kisar hingga kekuningan dan masukkan cili kisar. Ikut sukatan cili nak banyak mana.
  3. Tumis sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan daging dan sotong. Terpulanglah nak masukkan udang ke ayam ke.
  4. Dah agak masak masukkan air. Ikut cili banyak mana. Jangan cair sangat.
  5. Masukkan bebola ikan dan fishcake. Apabila sudah mendidih masukkan kiub ayam.
  6. Masukkan sedikit sos cili dan juga sos tomato. Kemudian masukkan sos kicap pekat dan sedikit kicap masin. Letak garam sedikit sebab dah guna kicap masin.
  7. Jika nak pekat kuahnya boleh letakkan sedikit tepung jagung tapi saya tak letak.
  8. Tunggu sehingga mendidih dan boleh tutup api.
  9. Sedia untuk dimakan. Letakkan mi dalam mangkuk dan curahkan kuahnya. Taburkan cili merah yang telah dihiris dan bawang goreng.

Itu sahaja perkongsian untuk hari ini. Selamat mencuba!

Boleh layari blog aku satu lagi INI CERITERA AKU.

Xoxo.

Salam pena,
Fyda Adim


No comments: