Thursday, May 9, 2013

~Sebenarnya, Saya Isteri Dia!~

Assalamualaikum...

Sebenarnya, saya isteri dia!!Iye, aku memang isteri dia.  Heee. Isteri pada Mohd Affendy.  Poyo je.  Okay, nak cerita mengenai drama bersiri setiap hari jumaat jam 9 malam yang ditayangkan di tv3.  Lakonan Tiz Zaqyah dan Izzue Islam.

Aku tak tengok masa episod pertama.  Start tengok episod kedua.  Bila dah mula tengok mulalah penjadi pengikut setia. Best juga cerita ini.  Ini juga adalah drama yang diadaptasi daripada novel.  Penulisnya Zura Asyfar.  Kalau tak silap aku.  Betulkan aku kalau salah.

Memang sedang jatuh cinta dengan drama ini.  Sweet je. Heeee.  Rasanya aku first time mengikuti lakonan Izzue ni.  Ntah sebelum ni tak perasan dia pernah berlakon cerita apa.  Kalau Tiz Zqyah berlakon memang aku tengok. Suka tengok Tiz bila bertudung.

Sinopsis Sebenarnya, Saya Isteri Dia!:
Syaf tidak pernah terfikir jodohnya dengan Firash,adik kepada kekasihnya Farish walhal Syaf dan Farish sudah merancang ke jinjang pelamin,
 Namun,satu peristiwa hitam mengubah segalanya.

Syaf,Farisah dan Firash masing masing dijemput hadir ke sebuah majlis hari jadi Raina dan Raimy. Raina dan Raimy telah merencanakan sesuatu untuk mendapatkan Syaf dan Firash,namun sebaliknya berlaku. Syaf dan Firash ditangkap tidur sebilik dalam keadaan mencurigakan.

Datin Farizah(Wilma) telah menasihati Firash supaya berkahwin dengan Syaf. Farish amat kecewa dengan sikap Firash yang dituduh terlanjur dengan kekasihnya sehingga berlaku pergaduhan besar. Firash menentang habis-habisan kerana tidak sanggup berkahwin pada usia 21 tahun tambahan pula Syaf 4 tahun lebih tua daripadanya.Syaf bersetuju dengan cadangan ibu angkatnya (mak Firash) demi menjaga maruah keluarga Datin Farizah dan tidak mahu hubungan adik beradik terjejas kerananya.Farish amat kecewa dengan keputusan Syaf walaupun Syaf tidak cinta akan Firash. Syaf menganggap dirinya sudah tidak suci dan tidak layak untuk Farish.

Perkahwinan Farish dan Syaf dilakukan secara rahsia.Tiada seorang pun ahli keluarga dijemput dan dikhabarkan termasuk bapa kandung Firash dan Farisah Datuk Fakhrul.Farish membawa diri kerana sedih Syaf akan berkahwin dengan adiknya sendiri. Pada hari perkahwinan, Farish terlibat dengan kemalangan maut. Lebih memilukan hati Syaf, Firash melarangnya untuk hadir ke majlis pengebumian Farish kerana takut status mereka.

Kehidupan Syaf sebagai seorang isteri langsung tidak dipedulikan,apatah lagi status mereka masih dirahsiakan atas permintaan Firash. Firash dan Syaf tinggal berasingan. Firash yang lebih dikenali sebagai Chad di kalangan kawan-kawanya masih meneruskan kehidupan sebagai pelajar jurusan kejuruteraan. Datin Farizah terpaksa ikutkah kehendak anaknya Firash yang masih kurang matang namun tetap berusaha untuk menyatukan mereka.
Syaf kembali bekerja sebagai jurutera. Jarang sekali mereka bertemu. Kalau bertemu pun, hanya kata-kata sinis dari Firash yang Syaf terima.Syaf tetap terima dan memendam dalam hatinya.Suatu hari Datin Farizah merancang untuk buat kenduri arwah Farish di Terengganu. Syaf turut dijemput,Syaf hanya dikenali sebagai anak angkat Datin untuk mengelak kemusykilan.

Di sana, Syaf berjumpa dengan rakan universitinya Haqimy yang juga abang sepupu kepada Firash. Pertemuan itu membawa kembali nostalgia mereka ketika belajar. Melihat kemesraan Syaf dan Haqimy,Firash jadi cemburu.

Dalam marah dan cemburu pada Haqimy, Firash mula mengambil hati Syaf. Apabila Syaf mula menyukai Firash,dia menerima sepucuk surat dan sekeping vcd menunjukkan kemesraan Rania dan Firah. Raina masih tidak berputus asa menggoda Firash walaupun mereka adik beradik tiri kerana Firash bakal menjadi waris tunggal harta Datuk Fakhrul.

Firash cuba bagi penjelasan tapi keadaan bertambah rumit sehingga Syaf meletak jawatan dan menghilangkan diri. Sejak itu baru Firash sedar ego dan sikap kurang matangnya telah mensia-siakan cinta Syaf padanya.
Bagaimanakah Firash membuktikan kesungguhannya untuk menyayangi Syaf sebagai isterinya?
Sinopsis aku copy dari SINI.  Aku belum pernah baca novelnya dan dalam misi untuk membeli novel ini.  Semalam aku cari kat kedai MPH non hado.  Akan aku dapatkan juga novel ini.  Oklah, marilah sama-sama kita nantikan episod seterusnya esok malam setelah dua minggu tidak bersiaran kerana memberi laluan untuk PRU 13.  Aku betul-betul tak sabar nak tengok episod esok malam.


                                                                                                                     

No comments: