Tuesday, May 7, 2019

Outing Bersama Geng Lari

Assalamualaikum.

Selamat tengah hari.

Sudah hari kedua Ramadan. Alhamdulillah. Kita patut bersyukur kerana masih diberikan kesempatan untuk merasai Ramadan lagi. Entri kedua untuk hari ini. Memandangkan aku sudah siap-siap dalam draf tempoh hari, jadi aku tuliskan juga di sini untuk kenangan.

Memandangkan tempoh hari aku akan berpindah ke JB, jadi dua orang kakak ini ajak keluar melepak. Sesi bonding kiranya. Sedih tau aku nak tinggalkan mereka tapi ada yang lebih penting perlu didahulukan. Yelah, mereka antara penghibur yang aku ada.

Jadi, malam sabtu kami keluar melepak di warong untuk makan sup. Memandangkan aku kena angkut askar aku dua ketul itu, aku hantar ke rumah mak kejap. Kita orang jumpa adalah dalam setengah jam saja. Begitulah gaya mak-mak kalau keluar. Kadang makan pun macam tak kunyah dan ada masa nak tercekik sebab mengenangkan yang ditinggalkan di rumah.

Kami bertiga di kedai makan. Lepas makan, aku pusing jemput anak-anak dan kita orang ke Dataran MBMB semata-mata nak bergambar. Sudahlah malam itu siap ada dress code bagai nak keluar. Aku memula dah siap pakai baju lain sekali kawan aku yang sorang suruh pakai tudung pink baju hitam. Ehhhh. Nak tak nak aku tukarlah juga. Apa salahnya untuk meraikan permintaan orang kan. Bahagia orang lain, insyaAllah kita juga turut bahagia.

Gambar ini anak aku yang sulung tolong tangkap. Mujur bawa dia senang nak suruh ambilkan gambar.

Gigih tak kami bertema bagai.

Aku suka sangat gambar ini. Nampak macam adik-beradik. Maklumlah aku tak ada adik-beradik perempuan, jadi kalau kawan-kawan perempuan yang rapat dengan aku memang aku suka. Yang penting aku bongsulah. Hahaha.

Gambar ini pun aku suka.

Seboleh-boleh nak muatkan muka.

Yang tengah itu nampaknya konker.

Yang sebelah kiri itu memang suka bergambar. Kalau tengok IG dia memang kreatif cara dia bergambar. Pastu dia letaklah caption sweet-sweet.

Lagi gigih bila bergambar gaya begini. Siap duduk atas rumput di tengah-tengah khayalak ramai.

Gambar-gambar ini akan menjadi kenangan. Memori ini akan tersemat dalam hati. Akan datang boleh imbau kembali gambar-gambar ini. Walau terpisah jauh, semoga hati kita tidak turut terpisah. Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fyda Adim


No comments: