Pages

Tuesday, June 5, 2018

Kisah Ramadhan: 16 Ramadhan

Assalamualaikum.

Selamat pagi.

Entri kedua untuk hari ini. Jumaat lepas suami bawa buka di luar sebab nak belikan anak-anak baju raya untuk jalan. baju pagi raya kita orang guna baju recycle aje. Sejenis kegigihan yang membawa ke arah penjimatan. Begitulah.

Masuk ni tiga tahun kita orang tak beria pun beli baju raya. Pakailah apa yang ada. Tahun-tahun sebelum guna baju bridesmaid anak buah. Pas tu ulang pakai dan ulang tayang. Selagi boleh guna kita gunalah.

Sini ajelah tempat kita orang beli baju jalan untuk anak-anak.

Tunggu suami buat cermin mata. Terpaksa bawa budak ciken pox keluar sebab baju raya punya hal.

Suami bawa makan pizza hut.

Aku teringin nak makan pasta.

Kami empat beranak.

Aku dan tok laki.

Sempat sambar seluar tidur budak berdua tu.

Baju jalan untuk Dak Kakak. Pink pink mesti ada. Mama yang pilih. Haha.

Baju untuk Dak Adik. Mama jugak yang pilih. Budak lelaki tak boleh pink jadi mama berkenan hijau. Yang lain tu sambar ajelah.

Itu sahajalah kisah kami yang ala kadar membuat persiapan raya. Sambutan biarlah ala kadar janji kita dapat meluangkan masa menyambutnya dengan insan-insan yang tersayang. Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fyda Adim




3 comments:

Warisan Petani said...

Dak mak dan dak bapak tak dapat baju raya ke?

Siti Yang Menaip said...

time raya shopping best.. sale macam2 tapi paling best time CNY n christmas. lagi kaaaw..

adianiez AIDA said...

kalau sempat, esok baru aida nak ajak mr.asben ke mydin. mlm.
nak beli kasut kakak-kakak dan izzat.
kedai kasut yg kat atas tu.
aida berkenan pattern nyer and harga murah.
aida sendiri? pakai selipar ajer lah...