Saturday, April 4, 2020

PKP Hari ke-11: Roti Canai Homemade

Assalamualaikum.

Selamat malam.

Bila malam baru dapat menulis. Baik tulis di blog sebab boleh tulis panjang berjela. Tulis kat FB, terhad. Tak syok. Jadi baik tulis di sini cumanya kalau nak tulis di blog aku lebih selesa tulis guna komputer. Kat FB tu guna telefon pun dah okey. Macam-macamlah kan.

Walaupun ada di rumah, siang aku sibuk buat benda lain. Lagi pun aku lebih selesa menulis waktu malam. Siang-siang nak menulis pun idea tak datang. Ikut keadaan juga sepanjang PKP ini. Bila siang dah sibuk mengajar anak-anak. Malam waktu aku pulalah kiranya.

Tempoh hari, tekak teringin sangat nak makan roti canai. Maklumlah, selalu seminggu sekali dapat lepak kedai mamak. Ini tak boleh keluar, jadi gigihlah nak membuatnya sendiri.

Apa yang aku nampak sejak PKP ini, bila tekak teringin nak makan, maka kau kena rajinkan diri untuk membuatnya sendiri. Kalau sebelum ini, jangan haraplah kan. Teringin roti canai, mari ke kedai mamak. Teringin Laksa Johor, marilah ke kedai. Begitulah.

Aku tak pernah buat roti canai dan fail bab main tepung-tepung ni. Dulu pernah buat roti sekalinya, doh aku tak berapa naik. Terus frust menonggeng dan terus tak buat lagi. Hahaha. Begitu dia punya kecewa.

Jadi mari aku cerita kisah aku buat roti canai. Agak haru-biru juga pagi itu. Bila aku mula mengadun segala macam bahannya, anak-anak sudah duduk depan aku.

"Mama nak buat apa ni?"

"Roti canai," balasku pendek.

Masing-masing teruja. Nak-nak Ammar sebab dia penggemar roti canai. Terujanya tiba-tiba sebab mak korang nak buat roti canai.

Aku pun mengadun dengan hati-hati mengikut resipi yang kawan aku kongsikan di Whatsapp. Ammar pula menengok aku mengadun sambil mengukir angan-angan.

"Nanti mama tak payah kerja lepas ni. Boleh jual roti canai."

Begitu tinggi sekali angan-angan kau kan. Rupa roti canai mak ko pun belum tahu macam mana kau dah mengukir bintang. Hahaha.

Aku jadi cuak bila doh aku lembik. Cepat-cepat aku Whatsapp kawan aku. Bukan sorang tapi sekali dua orang. Sebelah tangan mengadun, sebelah tangan lagi aku voice note sambil angkat gambar sambil angkat video. Huru-hara kan.

"Wei, tu cam nak buat kek. Tambah tepung...tambah minyak..."

Macam-macam arahan dia. Aku pun akur saja sampailah dh aku tak melekit.

Ya, aku harapkan dia jadi doh sebenarnya. Janji aku tak baling ke tong sampah. Waktu-waktu begini bukan masanya untuk membazir.

Akhirnya, jadilah jugak. Walaupun aku tahu ada silap dalam mengadun. Tak kisahlah.


 Rupanya macam ini memberi sedikit kelegaan.

Malamnya baru menebar namun tebaran itu membuatkan aku hampir-hampir putus asa. Doh macam koyak di tengah dan sudahnya suami aku yang ambilalih sebab dia tengok aku dah semacam. Hahaha.

Inilah rupa roti canai aku setelah suami aku canaikan. Janji tak terbarai kan. Aku tahu siap saja sebab dah hampir putus asa juga.

 Rupa roti canai aku. Aku panggil roti canai kejung. Terlebih tepung. Mujurlah ada rasa roti canai. Anak-anak makan sampai licin.

"Rasa roti canai jugalah ma."

Ayat-ayat mereka sewaktu menikmati roti canai kejung aku. Nantilah ada semangat yang baharu, barulah aku cuba lagi untuk membuatnya. Buat masa ini, tak ada kekuatan. Rasa kecewa itu masih membelenggu diri.

Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fyda Adim




1 comment:

Warisan Petani said...

Wak biasanya pakai yang segera aje.
Stok sentias ada dalam freeze