Wednesday, April 14, 2010

~Panduan Ibu Bekerjaya~


PANDUAN IBU BEKERJAYA

Wanita yang bekerja merangkap isteri dan ibu sering kali berdepan dilema atau terdetik perasaan bersalah apabila tidak dapat sentiasa bersama anak, terutama jika anak dalam tahap pertumbuhan yang memerlukan perhatian lebih.

Meninggalkan anak hanya bersama dengan pengasuh sememangnya ingin dihindarkan tetapi sering kali wanita berkerjaya tiada pilihan kerana pekerjaan di pejabat pun mendesak untuk segera diselesaikan.

Hakikatnya, kesibukan pekerjaan dan keluarga adalah dua hal sering kali membuat wanita berkerjaya sukar membahagikan waktu. Tuntutan di tempat kerja biasanya menjauhkannya dari rumah dengan tugasan mesti dilaksanakan dan sesuatu yang tidak dapat ditunggu sehingga esok sehingga sukar meluangkan waktu untuk keluarga.

Bagaimanapun, usah berasa terlalu tertekan kerana ibu berkerjaya juga masih ada cara tertentu untuk berdamping dengan permata hatinya.

# Luangkan waktu sebelum anak tidur

Jika anda menganggap keluarga keutamaan dalam hidup, pastikan pulang dari tempat kerja sebelum si kecil tidur. Dengan begitu, walau pun sebentar anda tetap dapat menghabiskan waktu untuk berbincang bersama anak. Periksa lagi kelengkapannya untuk sekolah esok hari, pastikan pekerjaan rumah dan tugas lainnya sudah diselesaikan. Cara begitu, anak anda pun mengerti bahawa meskipun ibunya pergi bekerja, tetapi tidak bererti keperluannya diabaikan.

# Hujung minggu pastikan tanpa pengasuh

Hujung minggu adalah saat yang tepat untuk menyegarkan fikiran dengan berjalan-jalan bersama dengan keluarga. Paling penting sebenarnya adalah perhatian, meskipun hanya beristirahat di rumah, pastikan anda memiliki waktu yang berkualiti berdua dengan anak. Bagi wanita bekerjaya yang jadual kerjanya tidak cuti pada hari hujung minggu, lakukan perkara sama walaupun harinya berbeza.

# Dahulukan keutamaan

Jangan bawa pekerjaan di pejabat ke rumah. Di rumah, anda adalah milik suami dan anak-anak. Saat itu menikmati waktu berharga bersama keluarga tercinta.

# Komunikasi

Meskipun hanya sebentar, komunikasi adalah kunci utama. Sesibuk sekalipun bekerja, jangan lupa menghubungi anak di rumah dan pantau terus setiap kegiatannya. Jangan sampai anda tidak tahu apa saja yang dilakukan di rumah mahupun di tempat kegiatan lain kerana terlalu sibuk dengan pekerjaan.

# Ambil cuti atau berhenti jika tiada pilihan

Memiliki anak adalah komitmen. Meskipun akan menjadi dilema, usahakan fokus mengambil berat mengenai anak khususnya pada kesihatan anak jika sedang sakit. Seboleh-bolehnya, anda sendiri yang membawa anak berjumpa doktor jika sakit. Berbuat demikian membolehkan anda akan mendapatkan maklumat yang lebih tepat mengenai penyakit yang dihidapi anak dan bukan mendengarnya melalui orang lain. Tindakan yang anda boleh buat ialah mengambil cuti ataupun berhenti sementara jika keadaan terlalu mendesak.

Sumber diperolehi daripada email.

NOTE:
Sama-samalah kita mempraktikkan panduan-panduan di atas untuk kebaikan kita bersama.  Ini supaya anak-anak kita akan rasa sentiasa mendapat perhatian daripada kita sebagai ibu mereka. 

Kadang memang penat kan kalau da balik rumah tue lepas kerja....tapi kena jugak layan anak sebab seharian tinggalkan anak pi kerja...kita kena sentiasa cergas...:-)

4 comments:

Anonymous said...

yg BERHENTI tu daku sokongggggg...

Mrs. Simplicity said...

good info fidah. mmg setuju sgt. kalau balik kerja tu penat macam mana pun kena spent time dgn anak gak kan? tu la pengorbana yg kita kena buat untuk anak2..

LYaFRINA said...

huhuu..gud info.. kena praktis ni.. demi kasih syg antara ank n ibu..

Fida,, beg anda diselongkar dlm segmen fuhhh:-

http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2010/04/tag-segmen-selongkarfuhhhhh.html

@lfidah @dim said...

kak zura:saya pun sokong...pnh gak menyuara hasrat tue pd asben..hehehe.

alya:mmg betul..kdg blk tue rasa nak tido jea.kdg terlelap ler jgk.tp kesian plak adriana.

lya:sama-sama kita praktikkan..ok saya amik nnti.