Wednesday, June 23, 2021

Stres Melampau

Assalamualaikum.

Hai gais.

Sejak dua tiga hari ini stres dan tahap kerisauan agak melampau. Mana tidaknya sejak Ahad apabila diberitahu adik ipar positif Covid-19 mulalah cemas datang. Terfikir mak mentua pula sebab dia ada di rumah emak.

Ceritanya melarat sehingga ke hari ini apabila semalam emak dan adik ipar yang bongsu disahkan positif Covid-19. Kelmarin suruh mak dan adik ipar lakukan swab test di klinik swasta sebab mak dah mula sakit tekak. Adik dah mula selsema.

Dan keputusannya dapat semalam. Sebaik tahu positif maklumkan pada KKM dan KKM dah dapat laporan daripada klinik yang mereka lakukan swab test.

Mulanya agak merisuakan apabila setiap kali telefon mak, suara lemah saja. Katanya demam. Badan lemah. Mana tak risau.

Usai tahu, mak dan adik ipar positif, kita orang kat sini pun tak keruan. Datanglah yang sakit kepala. Yang tiba-tiba kata sakit dadalah. Yang selsemalah. Yang jauh pun terkesan. Bukan apa lemah semuanya. Dia macam down kejapan.

Sewaktu mak nak buat swab test.

KKM sudah jemput mak dan adik ipar.

Ini sewaktu menunggu van untuk dibawa ke PKRC. Mujur adik ipar ada selalu update. 

Ini suasana di PKRC MiTC. Mak mentua hantar gambarnya. Katanya minta tolong kawan baharu hantarkan pada kita orang di grup famili.

Hari ini kes naik lagi. Hari-hari tinggi. Kejap naik kejap turun. Bilalah nak habis?

Kawan-kawan, mohon doakan kesembuhan mak mentua dan adik-adik ipar daripada Covid-19. Semoga kita semua dilindungi daripada Covid-19. Oh ya, semoga dipermudahkan urusan adik ipar ketiga sekeluarga yang akan swab test esok sebab kontak rapat mak.

Sekian.

Salam pena,
Fyda Adim

1 comment:

as samsudin said...

Allahuakbar....semoga mak mertua, adik ipar dan semuanya cepat sembuh ya Fyda. Semoga kita semua dilindungi dari wabak ini. Amin..