Assalamualaikum.
Selamat petang.
Semalam kami empat beranak berpuasa. Jadi bila berpuasa masak pun sebelah petang. Menu berbuka semalam mencuba resipi baru yang aku jumpa daripada seorang blogger di IG. Blogger Alya ada kongsikan di IG yang dia mencuba resipi nasi arab. Dia kongsikan videonya sekali daripada Syed Munawwar.
Aku pun tertarik nak mencubanya memandangkan suami aku suka kalau bab makan dan aku yang masak. Jadi aku cakap pada dia nak cuba resipi nasi arab yang tersangatlah mudah. Campak-campak saja siap.
Inilah rupa nasi kari ayam. Mula-mula nak beli kari kambing yang jenama Adabi tapi sudah kehabisan stok.
RESIPI NASI KARI AYAM
Bahan-bahan:
2 pot beras Basmathi
2 sudu butter dan sedikit minyak
Rempah empat sekawan
1 biji tomato yang dipotong dadu
Akar daun ketumbar
1 tin kari ayam (kena guna dua tin)
1/2 cawan susu cair
1 labu bawang besar
Air ikut sukatan beras
Cara-cara:
1. Masukkan butter dan sedikit minyak.
2. Tumis empat sekawan dan bawang besar sehingga wangi.
3. Masukkan tomato yang dipotong dadu dan kemudian kari ayam.
4. Tunggu sehingga mendidih.
5. Masukkan air dan akar daun ketumbar.
6. Tuangkan susu cair.
7. Masukkan beras dan alihkan periuk nasi ke tempatnya.
8. Tanak seperti biasa.
Ini pula sambal nasi arab yang aku ikut resipi blogger Alya.
RESIPI SAMBAL NASI ARAB
Bahan-bahan:
4 batang cili merah
2 batang cili padi
1 biji tomato
Daun ketumbar
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Kisarkan kesemua bahan-bahan di atas. Letak sedikit air. Jangan kisar halus sangat.
Sambal terung.
Konsep makan dalam dulang.
Sagu gula melaka untuk pencuci mulut.
Itulah serba sedikit menu masakan semalam buat keluarga. Sagu gula melaka itu hasil permintaan anak-anak. Sudah beberapa hari juga budak berdua itu minta buatkan. Semalam baru emak dia orang ada kerajinan dan mood. Terhasil lah.
Sekian dan wassalam.
Salam pena,
Fyda Adim
Sama juga puasa semalam. Seronok ya makan nasi Arab.
ReplyDeleteKalau makan nasi arab, mesti cari kambing
ReplyDelete