Friday, May 31, 2013

~Bila Blogger Ke Kuala Lumpur~

Assalamualaikum...

Selamat petang.  Entri kedua muncul di petang hari.  Memandangkan tengahari tadi tidak keluar ke mana-mana kerana masalah kesihatan yang melanda diri, so berlepak-lepakan saja di opis.  Makan pun dekat kafe diu opis.  Semuanya di opislah hari ini aku bersiaran langsung.

Okey, berbalik kepada tajuk di atas yang saja nak cari publisiti.  Hehehe...Marilah aku nak ceritakan perjalanan aku, mira mokhtar dan adik ipar aku ke Kuala Lumpur semalam.  Kali kedua kami ke Kuala Lumpur bersama-sama atas urusan sendiri.  Perjalanan kami berjalan lancar semalam walaupun semalam berjalan dalam keadaan menderita kerana kaki masing-masing melecet!!!Huh!!!

Mari dengar cerita saya...

Jam 9 pagi sampai di Melaka Sentral.  Mira mokhtar mengamuk sebab aku lambat.  Maafkan saya penunggu gua.  Saya ada anak-anak kecil.  Haraplah maklum.  Alasan!!!Tiket bas sudah dibeli.  Kami naik Metrobus dan tiketnya berharga RM9.20.  Pada sesiapa yang nak merasa naik bas ekspress bolehlah mencubanya.

Kami, tiga blogger yang oooooseeemmm.  Boleh tak?Tak pun tukar pada so sweet.  Tiga blogger yang so sweet.  Okey, sudah-sudah.  Inilah yang dikatakan bila blogger ke Kuala Lumpur. :D

Seronok kan naik bas ekspress Mira Mokhtar?

Adik dan kakak yang sengal.  Dulu nak adik pompuan, kini dialah adikku. :D

Kami sudah sampai di TBS.  Sekali lagi kami sampai di sini atas satu tujuan, impian dan harapan.  InshaAllah jika ada rezeki kami ke arah bidang itu.  Sampai TBS amik tren untuk ke KLCC.  Seperti biasa kena turun Masjid Jamek dulu tukar tren.

Sampai KLCC kita orang makan dulu sebab ada 1 jam lebih lagi untuk ke 2.30.  Event kami mula jam 2.30 petang.  Pilihan makananku adalah ayam penyet.  Adik ipar aku yang cadangkan.  Sedap!!!

Penuh berselera dia orang makan.

Mira dengan adiknya, Leya.  Leya, makan sopan-sopan ye dik.  Hehehe

Aku dan adik iparku.  Makan secepat mungkin sebab nak mengejar masa ke majlis penyampaian hadiah di Menara Maxis.

Entri akan bersambung lagi kerana gambar kita orang terlalu banyak dari dua kamera.  Fuh!!!Juling biji mataku mahu pilih gambar-gambar.  Bersambung...








                                                                                                       

~Renungan Di Hari Jumaat~

Assalamualaikum...

Salam hari jumaat semua.  hari ni terlambat mahu update blog.  Menjelang petang barulah berupaya mahu menulis serba sedikit di blog picisan ini.  Hari ni tersangatlah letih kerana semalam.  Kaki ni sakit, melecet dek kerana memakai kasut.  Aduh!!Memang letih sangat-sangat.  Sudah tidak menjadi hari yang awesome dan tidak lagi menjadi so sweeet.  Huh!!!

Asyik-asyik cakap pasal awesome dan so sweet.  Nanti menjadi kritikan pula.  Tak ada perkataan lain ka mau guna?Hehehe...Macam budak-budak rasanya.  So baik kita mematangkan diri kita daripada melayan karenah budak-budak.  Lupakan!!!

Aku nak share benda yang aku jumpa.  Marilah kita menghayati bait-baitnya.

Mudah-mudahan dapat bergaul dengan orang yang sebegini sahaja.

Amat setuju!!!Memang betul kata-jkata ini.  Cakap so sweet salah, cakap awesome salah, semuanya salah.  Sadis kan?Adakah menganggu?Sungguhku tidak mengerti.

Sekian...






                                                                                                         

Thursday, May 30, 2013

~Kuala Lumpur, Kami Datang!!~

Assalamualaikum...

Selamat pagi khamis!!Ini adalah entri schedule.  Dalam masa entri ini dipublish, mungkin aku dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.  Hari yang dinanti-nantikan telah tiba.  Aku ke KL atas urusan yang aku ceritakan di entri pagi semalam.  Dalam pada mahu menenangkan diri ada juga terselit perasaan berdebar-debar. Hehehe..

Kami ke Kuala Lumpur menaiki bus ekspress.  Doakan perjalanan kami selamat pergi dan balik ye.

Lokasi kami berdekatan di sini.  Bolehlah jenjalan kejap kat KLCC tapi idokler kami bershopping.  Mungkin.

Inilah yang aku maksudkan KAMI.  Ini gambar kami bertiga masa ke KL jugak untuk menghadiri audition kotex memberku.  Hari ini kami bertiga kembali lagi ke KL.  Aku pergi dengan izin suami ye.  Sebab hari tu ada yang bertanya aku ke KL laki tahu ke tak?Takkan aku tak minta izin kat laki den.  Soalan yang tak masuk akal.  Kot iye pun tanyaler soalan yang best-best didengar.  Fuhh!!Peluh-peluh dahi nak jawab soalan yang macam-macam tu.  Kalah retis.  Sekian..Doakan yang terbaik untuk hari ni ye.

sumber gambar dari google







                                                                                                      

Wednesday, May 29, 2013

~Menang Hadiah Saguhati Daripada SAFI~

Assalamualaikum...

Selamat tengahari.  Esok aku akan bercuti semula kerana ada urusan yang memaksakan diriku untuk bercuti.  Alhamdulillah, sekali lagi aku menang hadiah daripada SAFI walaupun ianya sekadar saguhati.  Tapi aku tetap happy.  Sekurang-kurangnya ia berbaloi dan hanya itu rezeki buatku.

Aku terima call daripada SAFI dua minggu lepas mengatakan yang aku menang saguhati.  "Tahniah puan telah memenangi peraduan SAFI."  Gitulah bunyinya masa orang tu call aku.  Jujurnya masa tu aku sedang menanti benda lain, tapi rezeki lain yang aku terima.

Peraduan SAFI yang aku join ni disuruh lengkapkan pantun.  Masa ni join saat-saat akhir.  Kebetulan aku ke Guardian kut dan ternampak borang peraduan.  So rekalah pantun dengan sesuka hati dan apa yang terlintas di fikiran.  Aku sempat hantar 2 borang saja.  Salah satu pantun yang aku reka berbunyi begini...

Indah sungguh daya tarikan
Cantiknya wajah sedap memandang
Wajah cantik pasti menawan
Produk SAFI jenama dijulang.

Hah!!Gitulah bunyi pantun yang aku reka dua kerat di bawah tu.  Jenuh fikir.  Walhal dua kerat je.  Nasib tak suruh empat kerat atau berkerat-kerat pantun.

Minggu lepas aku telah selamat terima parcel daripada Wipro Unza.  Telefon hari jumaat, hari isnin aku dah dapat hadiahnya.  Sangat pantas.

Inilah isi dalam parcel tu.  Saguhati bernilai RM100.  Alhamdulillah..

Bersertakan dengan surat ucapan tahniah.  Sekali lagi terima kasih buat penganjur.

Dan inilah produk-produk yang aku terima.  Ada di antaranya telah aku berikan kepada kengkawan yang menggunakannya.  Semoga muka bff aku akan bersinar-sinar.

Sekian sahaja entriku.  Bersambung lagi..






                                                                                                                  


~Pavlova, Chistart Dan Bubur Jagung~

Assalamualaikum...

Hai semua.  Mesti sibuk dengan kerja-kerja opis yang tak pernah surut.  Fuh!!Tarik nafas dalam-dalam bila pandang meja sendiri yang bertimbun-timbun kertas.  Bila nak surut sikit kerja atas tray, datang balik kerja baru yang bos letak.  Mintak nyawa!!Mintak nyawa!!

Kesinambungan cerita semalam di entri INI.  Selepas membeli segala bahan-bahan di kedai kek, dengan kerajinan dan semangat yang dikumpulkan sejak beberapa hari maka terjadilah pavlova, chistart dan juga bubur jagung.  Tekak mengada-ngada nak makan tapi nak yang buat sendiri.  Boleh gitu?Akhirnya berjaya juga menempuh pelbagai cabaran di dapur sambil ditemani novel Teduhan Kasih.  Baca novel sambil baking.  Huahuahua...Bagi mood datang ketika membaking.

Marilah tengok hasilnya.

Pavlova.  Anggur yang aku beli habis dihentam oleh nanammar.  Memang gemar anggur.  Nanti beli lagi ye, nak.

Akhirnya tercapai nak makan chistart buatan sendiri.  Dah lama teringin nak makan tapi nak yang buat sendiri.  Mula-mula nak beli kat jusco tapi entahlah.  Inilah hasilnya.  Sebab nak makan sendiri,  senget-senget tart aku.  Masuk mulut je kut.

Dah masuk dua kali aku buat bubur jagung.  I like!!Sedap rupanya.  Selalu makan bubur chacha je.  Sekali buat tak puas, dan ahad tu buat lagi sekali.  Kali ni buat banyak satu periuk aku masak sebab esoknya nak bawak ke opis.  Makan bersama Mira Mokhtar dan Kak Nisah.  Harus share dengan mereka berdua. :D

Sekian dulu entri tengahari ni.  Mari fikir mahu makan apa untuk lunch ni.  Till then..Publish!!







                                                                                                                      

~Invited To A Winner's Ceremony~

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua!!!Salam hari rabu.  Semoga hari-hari yang kita lalui baik-baik saja.  Itu yang selalu diharapkan.  InshaAllah.  Mudah-mudahan sentiasa diberi keberkatan dalam menempuh hari-hari mendatang.

Isnin lepas, aku dapat kiriman email daripada organizer Ebook Competition.  Emailnya berbunyi seperti yang tertera di dalam gambar.  Aku dah print screenkan email yang dikirimkan pada aku.

Jemputan menghadiri ke majlis yang dianjurkan oleh mereka.  Esok adalah harinya dan aku akan menghadiri majlis tersebut bersama sahabat aku Mira Mokhtar sambil ditemani oleh SIL.  Dia memang patut ada.  Terima kasih pada semua yang sentiasa menyokong dan memberi ruang kepada kami.  Dan tidak lupa juga kepada semua yang sentiasa memberi kata-kata positif kepada aku.  Nantikan entri mengenai majlis itu pula ye.

Sekian...







                                                                                                                     

Tuesday, May 28, 2013

~Masa Terisi~

Assalamualaikum...

Selamat tengahari.  Ini entri schedule ye.  Nak cerita serba sedikit hari sabtu lepas.  Hari sabtu yang terisi dengan aktiviti.  Memandangkan asben ada projek nak dilakukan di rumah dan aku kenalah cari aktiviti lain.  Projek yang asben buat bila aku kata 'Puasa lagi50 hari je lagi.'  Hehehe...Nantilah aku ceritakan projek apa itu.  Kalau rajinlah...

So, hari sabtu pagi just masak burger je sebab asben kata tengahari kita makan kat rumah kenduri.  Kebetulan jiran depan rumah ada buat kenduri kahwin.  Baguslah tu.  Tak payah masak sebab balik dari kerja kawin aku nak keluar beli barang.  Asben kena habiskan kerjanya sebelum kita orang balik.  Sudahnya adriana tinggal tolong papanya.  Aku dan ammar saja keluar.  Sebelum tu aku amik my mom dan SIL aku.

Mula-mula kami ke Tesco sebab nak aku nak beli pampers.  Ada beli benda sampingan lain.

Kemudian ke kedai kek.  Nak buat sesuatu yang sudah lama ku teringin nak makan.  Memang dah lama benar oven aku tak berasap.  Lepas dari kedai kek, kita orang ke Jusco pula sebab nak beli barang juga.  Merata beli barang, duit pun banyak habis.  Gitulah ceritanya.  Moral of the story, duduk rumah diam-diam.  Duit pun tak habis. :D

Sekian..








                                                                                                                      

~Cuti Cuti~

Assalamualaikum....

Selamat pagi sekali lagi.  Entri kedua untuk hari ini.  Untuk makluman, hari ni aku cuti ye.  Cuti tak dirancang tapi aku dah mohon cuti semalam.  Mengikut perancangan awal mahu berjalan-jalan sekitar Melaka sambil membawa pelancong dari luar Melaka.  Kalau pelancong mestilah dari luar kan?Ada tak datang dari dalam?Kiranya hari ini aku jadi TG.  Tahu tak apa itu TG?Tourist Guide ye.  Aku, Dia & TG!Oppssss, sori Mira Mokhtar.  Hehehe...Jangan marah nanti cepat tua.  Dah tua nanti menggerutu.  Oh tidak!!!Aku ingat hokey statement itu. Peace!!!

Okeylah, sekian dulu.  Buat Mira Mokhtar dan Faezah Alias, ucapan khas buat korang.  'Selamat bekerja, bekerja dengan setekun-tekunnya.  Ahkak cuti dek non.  Jangan jelesssss.  Khamis ni kita ke Key El.'  #Dengki.  Bhahaha...Entri ni sebenarnya lebih ditujukan kepada mereka berdua.  Chao!!!

Publish!!!








                                                                                                                  

~Beli Novel Lagi!!~

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua.  Kejap dah selasa.  Lepas tu rabu, khamis dan jumaat balik.  Kemudian cuti berhujung minggu lagi.  Begitu pantas sekali masa berlalu pergi meninggalkan kita.  Apa yang aku merepak pagi-pagi ni?

Okey, nak berkongsi cerita lagi mengenai novel.  Entri hari ahad pun aku telah ceritakan mengenai novel yang aku beli.  Novel yang bertajuk Jauh dan Setia Hujung Nyawa.  Dan kali nie aku nak cerita mengenai novel yang lain pula.

Tada!!!Inilah bungkusan yang aku terima daripada KaryaSeni.  Dua buah novel yang aku order.  Nak tahu novel apa?Jom jom...

Inilah novel-novelnya.  Kedua-duanya buah novel tersebut dramanya sedang ditayangkan di TV3.

Sebenarnya Saya Isteri Dia dan Teduhan Kasih.  Kedua-dua dramanya aku mengikuti.

Pada mulanya drama ini aku tak tengok sangat sebab tak sukakan pelakon lelakinya Izzue Islam tu.  Tapi aku minat Tiz berlakon.  So tengoklah jugak.  Tapi lama kelamaan aku suka tengok si Izzue tu berlakon.

Drama ini pula aku suka tengok sebab pelakon feveret ada.  Siapa lagi kalau bukan Ady Putra.  Mestilah tengok punya.  Aku sedang membaca novelnya.  Boleh tahan juga jalan ceritanya.  Lagi beberapa mukasurat sahaja mahu dihabiskan.  Maklumlah banyak iklannya ketika membaca.

Itu sahaja entri aku.  Sekian dulu.  Publish!!






                                                                                                                      

Monday, May 27, 2013

~Hanya Aku ost Teduhan Kasih~

Assalamualaikum...

Selamat tengahari semua.  Korang dah lunch??So, tenghari ni mari aku sharekan lagu ost Teduhan Kasih untuk menemani waktu lunch korang.  Mari hayati lagu ini.  Aku suka betul dengan lagu ni.  Sehari suntuk dok dengar lagu ni sambil buat kerja.  Jom dengar mana tahu korang pun suka.



Lirik Lagu Hanya Aku - Hyper Act

Bersama janji kau sentuh rasa percaya
Hangat dinginmu mengundang rindu kecewa
Hanya aku dihuni sepi rasa kasihmu

[*] Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku

Apakah mungkin berulang janji setia
Apa kan kekal ataupun menyambut duka
Dan dirimu di janji Sang Sempurna
Dan kecewa kini dipulih rasa kasihmu

Repeat [*]

Dihuni rasa rindu
Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku

Dingin rasa kasihmu
Bagai bintang bersemi
Rindu janji bicara
Kekal selamanya
Walau sekadar mimpi
Tak pernah ku peduli
Selamanya kan ku pasti merindui dirimu
Hanya aku







                                                                                                                  

~Makanan Untuk Berbuka~

Assalamualaikum...

Menjelang tengahari pasti ada yang terfikirkan tentang makanan.  Mahu makan apa untuk lunch ini?Atau pada sesiapa yang berpuasa, sudah pasti berfikir mahu berbuka apa pula.  Betul tak?Hari ini aku tidak berpuasa cuma nak share mengenai juadah berbuka aku minggu lepas.  Kalau tak silap aku.

Pada sesiapa yang tidak tahu mahu makan apa untuk lunch atau berbuka nanti, marilah tengok menu aku berbuka minggu lepas.  Mana tahu boleh bagi korang idea pula.  Makanan di bawah bukan aku seorang diri yang makan.  Masa ni berbuka kat rumah mak.  Jom...

Nasi kerabu.  Ini memang feveret aku kalau time puasa.

Tauhu bakar.  Aku beli di Mydin Ayer Keroh.

Otak-otak juga aku beli Mydin.  Aku kirim pada offismate yang kebetulan mahu ke Mydin.

Dan kek coklat yang aku order daripada opismate aku juga.  Wifenya yang buat.

Sejak bermalas-malasan mahu membaking aku order je.  Pada sesiapa yang mahu order bolehlah ke FB kepunyaannya di SINI.  Sekian entri makan-makan.  Aku pula tak tahu nak makan tengahari ini.  Mau makan apa kawan-kawan??








                                                                                                                     

~Cek RM800 Selamat Diterima~

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua.  Isnin kembali menjengah lagi untuk isnin yang terakhir untuk bulan Mei ini.  Semoga hari ini diberi ketenangan dalam diri.  Diharap tenang hingga ke petanglah ye.  Mencari mood untuk bekerja setelah 3 hari bercuti.  Memanglah malas sedikit menyelubungi diri.

Alhamdulillah, minggu lepas tidak putus-putus benda gembira yang hadir dalam diri setelah diri ini berada dalam kesedihan oleh sesuatu perkara.  Perkara yang tidak dapat aku sangkalkan.  Tapi tak apa.  Allah maha mengetahui semuanya.  Semoga akan perolehi kegembiraan buat masa akan datang.

Salah satu benda yang ditunggu-tunggu adalah cek bernilai RM800 dari Peraduan Erti Kawan yang aku, SIL dan Mira join.  Memang sangat-sangat dinanti-nantikan sebab sudah tidak larat menjawab pertanyaan daripada orang.  "Cek dah dapat belum?"  Itu baru dapat RM800.  Kalau RM8000 tak tahulah macam manalah gayanya pulak.

Inilah bungkusan kiriman pos yang diterima.  Pos ke alamat rumah mak aku atas nama Mira Mokhtar.

Dan inilah surat yang disertakan bersama cek.  Rezeki buat kami.  Alhamdulillah.  Pengalaman indah semasa menghadiri audition.

Inilah ceknya.  Telah selamat di bank ini.  Sekali lagi alhamdulillah sahaja yang dapat diucapkan.  Semuanya atas pemberian olehNya.  Sekian entri pagi ini.